Треба ли вам осам чаша воде дневно, да ли је штетно пуцкетање зглобовима...

ГС
Треба ли вам осам чаша воде дневно, да ли је штетно пуцкетање зглобовима...

Докторка Сара Кајат је у британском шоу-програму "This Morning" разбила неке уобичајене митове о здрављу у које многи вјерују.

Између осталог је открила да не морамо заиста да попијемо осам чаша воде дневно и да правило пет секунди није стварно.

Не треба да чистимо уши

Према ријечима ове љекарке, чишћење ушију је потпуно непотребно, јер се, како је објаснила, оне саме чисте.

"У ушима су длачице које избацују восак. Нема потребе да гурате у уво штапић како бисте очистили восак (церумен). Сваки пут кад то радите, ризикујете оштећење длачица и слузнице, што може да доведе до инфекције. Осим тога, можете случајно да пробијете бубну опну", појаснила је и истакла да не треба да се трудимо да избацимо сав церумен из ушију, јер нам је он потребан као заштитно средство.

Не треба да пијемо осам чаша воде дневно

Иако је важно да останемо хидрирани, прича о осам чаша воде у дану је мит, тврди она.

"Не могу да пронађем никакав доказ да би требало да пијемо осам чаша воде дневно. На то колико вам воде треба утичу пол, старост, ниво физичке активности, околина у којој боравите и други параметри", објаснила је.

Не можемо да се прехладимо јер нам је хладно

Многи вјерују да излажење током хладног времена може да проузрокује прехладу.

"Да бисте се прехладили, морате да покупите вирус. Дакле, боравак у хладном окружењу није узрок прехладе", говори докторка Кајат, преноси Б92.

Пуцкетање зглобова није узрок артритиса

Ако имате навику да пуцкетате зглобовима, немојте мислити да ћете добити артритис, каже докторка и додаје да је разлог за забринутост тек ако осјетите бол или оток.

Правило пет секунди није стварно

Према правилу пет секунди, храну која је пала на под можемо да поједемо ако на поду није дуже од пет секунди. Међутим, према ријечима љекарке, то није заиста тачно.

"Да, већа је вјероватноћа да ће храна покупити клице ако је дуже на поду. Али то се може догодити и у секунди. Добра вијест је да ћете преживјети", нашалила се, преносе Вијести.ме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана