СЗО: Пушење повезано са већим ризиком од тешког обољења

ГС
СЗО: Пушење повезано са већим ризиком од тешког обољења

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација упозорила је да је пушење повезано са већим ризиком од тешког обољења и смрти од корона вируса код пацијената у болници, мада није могла да прецизира колико би ти ризици тачно могли да буду већи.

У научном поднеску, објављеном ове недјеље, та здравствена агенција УН размотрила је 34 објављене студије о повезаности пушења и Ковида-19, укључујући вјероватноћу заразе, хоспитализације, тежине болести и смрти, преноси АП.

СЗО је истакла да пушачи чине до 18 одсто хоспитализованих пацијената од корона вируса и да изгледа постоји значајна повезаност између тога да ли су пацијенти пушили или не и тежине болести коју су имали, типа болничке интервенције која им је била потребна и ризика пацијента од умирања.

"Расположиви докази сугеришу да је пушење повезано са већом тежином болести и смрћу код хоспитализованих пацијената који болују од Ковида-19", наводи СЗО и препоручује људима да престану да пуше.

У априлу, француски истражитељи објавили су малу студију у којој су сугерисали да су пушачи у мањем ризику од тога да се заразе Ковидом-19 и да планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима и здравственим радницима, али су њихове налазе довели у питање многи научници.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана