СЗО: Ко треба носити медицинску, а ко платнену маску

Г.С.
СЗО: Ко треба носити медицинску, а ко платнену маску

Ношење маски у вријеме пандемије корона вируса не штити нас апсолутно од овог вируса, али је за сада, док нема вакцине и лијека, једино средство које нас може донекле заштити и смањити ширење ове болести.

Постоје расправе у јавности да ли и колико нас оне штите од Ковида, али и да ли исто дејство имају медицинске маске и платнене које можемо прати и више пута користити.

Свјетска здравствена организација дала је објашњење ко, када и како мора да носи медицинске, а ко и у којим ситуацијама може и платнене.

Према њиховим наводима, медицинске или познатије као хируршке маске препоручују се да носе здравствени радници, особе са симптомима корона вируса и онима који су били у блиском контакту са зараженима или сумњају да су обољели.

Уколико не постоји могућност држања социјалне дистанце од најмање један метар, медицинске маске би требало да носе и особе старије од 60 година, али и они који имају хроничне болести.

Немедицинске или платнене маске могу да утичу превентивно против ширења вируса.

СЗО наводи да ову врсту маски могу да носе људи који немају симптоме тамо гдје је корона вирус раширен и када не постоји могућност социјалног дистанцирања, преноси "Радиосарајево.ба".

Како додају, платнене маске могу да носе људи који су у блиском контакту са људима, као што су социјални радници, касири у продавницама, конобари… Ове маске треба носити и у јавном превозу или таксију, на послу уколико се сједи са више људи у истој просторији, у продавници и на јавним окупљањима.

СЗО свакако напомиње да маске не треба додиривати прљавим рукама и држати на другим дијеловима главе па повремено пребацивати преко уста и носа, јер су у тим случајевима недјелотворне.

Из СЗО подсјећају и да нас маске не могу штитити од вируса, уколико се истовремено не придржавамо и другим превентивних мјера, као што су правилно и често прање руку и одржавање социјалне дистанце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана