Свињска маст је пуна витамина и минерала: Ове двије намирнице јој парирају

ГС
Foto: Илустрација

Моника Реингел свјетски је позната нутриционисткиња која често даје савјете о здравој исхрани и разбија познате митове када је ријеч о храни.

Овога пута открила је које намирнице, иако верујемо супротно, можемо да једемо чешће, а притом су богате витаминима и минералима.

Свињска маст
Међу првим намирницама на њеној листи нашла са једна нама добро позната. У питању је свињска маст! Када су били мали већина је вољела да је једе са мало соли или алеве паприке. И нисте погријешили! Бројна истраживања показала су да свињска маст  има 33% мање засићених (лоших) масти од маслаца, двапут више оних “добрих”, мононезасићених и три пута већи удио омега-3 масних киселина. Иако нутриционисткиња савјетује да примарни извор масноћа остане маслиново уље, не види ништа лоше у томе да вам свињска маст буде друга на листи. Такође, како Би-Би-Си пише, свињска маст је одличан извор витамина Би минерала.

Кромпир
Ако сте смањили или имате жељу да смањите количину соли коју конзумирате у току дану, онда би требало да повећате унос калијума, савјетују нутриционисти. Једите свјеже воће, поврће и цијеле житарице, а један од најбољих извора калијума је и кромпир.

Црвено месо
Црвено месо, тврди Реингел, има лошу репутацију из сасвим погрешних разлога.  Црвено је месо добар извор протеина, гвожђа, комплекса витамин Б, цинка и осталих нутритијената, те садржи и мононезасићене масноће, сличне онима из маслиновог уља. Онима који имају повећани ниво гвожђа у крви се не препоручује, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана