Све више случајева сифилиса

Срна
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - У САД биљеже велики раст случајева силифиса - полно преносиве болести коју узрокује бактерија "treponema pallidum".

Број заражених Американаца највећи је у посљедњих 30 година.

Према прелиминарним подацима Центра за контролу и превенцију болести, број случајева заразе сифилисом прошле године повећан је за 27 одсто, на више од 171.000.

У порасту је и конгенитални сифилис, који утиче на дојенчад рођену од заражених мајки те је забиљежено око 2.700 таквих случајева, док их 2012. у САД било свега 334.

Такав облик сифилиса може имати грозне посљедице - од мртворођенчади до деформације костију, жутице, сљепоће и глувоће новорођенчади.

Један од проблема везаних уз ову болест, за коју многи мисле да је искоријењена, јесте што сифилис може имитирати друге инфекције тако да дио људи и не зна да су заражени.

До првих симптома болести долази три седмице након сексуалног контакта са зараженим особама, а укључују конкавне ранице на гениталијама или у устима.

Такве ране могу трајати три до шест седмица и нестају чак и без терапије, али људи су и даље заражени.

Након тога слиједи друга фаза која укључује осип на рукама и ногама, а симптоми могу бити и висока температура, натечене лимфне жлијезде, грлобоља, главобоља, умор итд...

Ако се и даље не примјењује терапија, може доћи до треће фазе. У тој фази људи више нису заразни, али и даље им пријети велика опасност и може се појавити седмицама или чак годинама након заразе.

Она може резултирати оштећењем органа, проблемима са срцем, губитком вида и слуха, али и са најгорим исходом - смрћу.

"Отело се контроли. То је грозно. Имамо велики проблем", упозорава из Центра за АИДС и полно преносиве болести Универзитета у Вашингтону, коментаришући ситуација са великим повећањем сексуално преносивих болести у САД.

Што се лијечења тиче, обично се третира са једном или више ињекција пеницилина или, за оне алергичне на њега, са неком другом врстом антибиотика - наводи "Вашингтон пост".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана