Сваки дан je за доручак јела троје јаја: Ево шта јој десило са здрављем

ГС
Foto: Facebook

"Одлучила сам се на лични експеримент и одлучила да сваког дана једем троје јаја за доручак током недјељу дана. Резултати су ме запањили."

- Први корак у мом експерименту био је суочавање са дуго присутним митом да јаја негативно утичу на срце. Испоставило се да је ова перцепција застарела и да су истраживања показала да јаја нису толико штетна како се мислило. Нутрициониста Јоана Бурдеос ми је објаснила да су јаја богата протеинима и есенцијалним храњивим материјама као што су витамини растворљиви у мастима, Б витамини, фолна киселина и холин. Осим тога, јаја су названа "савшеним протеином" због свих девет есенцијалних аминокиселина које садрже - прича Џејми Стетис, новинарка магазина "Healthy". 

Узбуђено је сам започела своју недјељу доручкујући три јаја сваког дана. 

- Први дан сам направила фритату са преосталим лососом, сервирану преко освежавајуће руколе са фетом. Следећег дана, у журби да спакујем ствари за путовање, узела сам три кувана јаја са салатом. Онда сам јела јаја на око, па омлет, па поширана јаја, па опет кувана и печена. И тако сам изгурала недељу дана. Овај експеримент је покренуо нешто више од промене у исхрани - утицао је и на моје свакодневне одлуке.

Током недјеље, каже, примијетила је да је постала пажљивија у избору остале хране коју једе током дана.

- Уместо да смажем колач, одлучила сам се за две јабуке. Ова промена ме је задржала ситиијом дуже време, што се показало корисним током дугих летова и запослених дана.

Иако се води полемика око тога колико је сигурно јести јаја свакодневно, истраживања су се промијенила током година. Харвард Хелт сада сугерише да просјечна здрава особа може конзумирати и до седам јаја недјељно без значајних посљедица.

- Дијететичар нутрициониста Бланка Гарција ме је подсетила да је важно одржавати разноврсност у исхрани и да се јаја не би требала конзумирати у превеликим количинама сваког дана. Након недеље експеримента, схватила сам да су јаја веома вредан извор протеина и хранљивих материја. Намеравам да задржим неке навике, као што су конзумација тврдо куваних јаја као ужине или припрема различитих јела као што су омлет и фритате. Овај експеримент ме је подсетио да храна није само гориво за тело, већ и алат за доношење бољих свакодневних одлука у вези са здрављем.

Ако тражите начин да унапредите своју исхрану, размислите о укључивању јаја у свој доручак. Моје искуство показује да мала промена у исхрани може имати значајан утицај на ваше здравље и свакодневни живот, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана