Стручњаци савјетују зашто не требате сједити прекрштених ногу

Вечерњи лист
Foto: Profimedia

"Женско сједење" односно положај сједења с прекрштеним ногама једно је од најпопуларнијих, али већ дуги низ година расправља се о томе колико је то заправо здраво за наше тијело.

Док су многи говорили да потиче стварање целулита, стручњаци су открили да има и горе посљедице.

Како преноси Бригхт Сиде, стручњаци су рекли да је најважније научити сједити усправно, а осим што је тај положај одличан за здравље, наводно подиже самопоуздање особе. Прекрштене ноге током сједења могу оштетити перонеални живац и тако ослабити мишиће задужене за подизање стопала. Такође, може доћи до неравнотеже у здјелици јер унутрашњи бедрени мишић постаје краћи, а вањски је све дужи - код таквог стања постоји ризик од помицања зглобова из мјеста.

Иако код појаве видљивих вена главну улогу има генетика, практиковањем оваквог сједења повећавате шансе од тога. Наиме, у крвним жилама постоје мали вентили који онемогућују да крв тече у погрешном смјеру. Када су ноге прекрштене, притисак на вене се повећава и отежава проток крви. Истраживања су показала да се тако може повисити и крвни притисак у тијелу - чак и код особа које иначе немају тих проблема - јер се погоршава циркулација. Истраживања су показала и да сједење с прекрштеним ногама, дуже од три сата дневно, доводи до јако лошег, погрбљеног држања тијела. Осим тога, јављају се болови у доњем дијелу леђа, врату и куковима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана