Стручњаци савјетују: Ово је најгора храна за бебе коју треба избјегавати

Кликс
Стручњаци савјетују: Ово је најгора храна за бебе коју треба избјегавати

Бебама није потребно пуно калорија, али им треба пуно храњивих и здравих састојака. Ипак, нека храна која се обично нуди бебама у основи је потпуно безвриједна и нездрава, пише Beby Centar.

То је обично храна богата калоријама, шећером или соли и сиромашна храњивим састојцима. Овај прехрамбени дефицит може чак ометати њихов развој, каже докторица и портпарол Академије за прехрану и дијететику Кристина Гербштадт.

Због тога је важно знати која је храна најбоља за бебе, а коју треба избјегавати, укључујући незгодну храну и потенцијалне опасности од гушења.

Тврда, љепљива, склиска, крупна и округла храна није сигурна за малу дјецу, јер се њом лако могу гушити. Зато немојте својој беби давати хреновке, кобасице, велике комаде меса или сира, цјеловито грожђе, кокице, крупно сирово поврће и цјеловите орашасте плодове и сјеменке.

Према истраживању из 2008. о прехрамбеним навикама дојенчади и малишана, неким се бебама свакодневно дају безалкохолна пића. Исто истраживање показало је да је до 24. мјесеца више од 10 посто малишана пило газирана пића сваки дан.

Према мишљењу стручњака, газирана пића не садрже апсолутно никакве храњиве састојке, а конзумирање таквих пића значи да бебе једу и пију мање храњиве хране која је њиховом тијелу заиста потребна. Такође, ова врста пића садржи много шећера, што може узроковати каријесе и друге проблем са здрављем.

Још једно велико истраживање проведено у САД-у показало је да око 14 посто 9-мјесечне дјеце једе помфрит барем једном седмично. Та се бројка повећава до више од 40 посто до 12. мјесеци живота, што чини помфрит односно пржене кромпире међу главним поврћем које конзумирају малишани и означава почетак нездравих навика. Важно је смањити количину брзе хране на менију бебе, јер је пуна масти, шећера, соли и калорија, а има мало здравих храњивих састојака.

Оброци који су направљени посебно за бебе могу бити здрави и прикладни. Најбоље припремљена дјечја храна има мало састојака, без додане соли, шећера или модифицираног шкроба.

Здрав десерт прилагођен дјеци је напримјер печена, пасирана јабука с мало цимета. Природно је слатка и има добра влакна, витамине и укусну, глатку текстуру.

Кориштење сока за заслађивање хране за бебе такође није добра идеја. Шећери у соку могу убрзати пробаву хране, ометајући способност тијела да апсорбује храњиве састојке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана