Шта узрокује бол тјемена и десет начина како да ту бол ублажите

ГС
Шта узрокује бол тјемена и десет начина како да ту бол ублажите

Јесте ли икада осјетили да вас тјеме боли толико јако да вам узрокује мигрену? Ако вам се то некад догодило врло је вјероватно да имате осјетљиво тјеме. Нова истраживања сугерирају да је ова бол повезана да стањем које узрокује осјетљива кожа.

То може узроковати пецкање, свраб и иритацију коже, а у неким случајевима може узроковати и бол која се може појавити на различитим подручјима попут лица и тјемена.
Бригхт Сиде направио је списак савјета како можете ублажити бол тјемена код куће.

Невен

Један од најпознатијих лијекова за кожна стања је невен у различитим облицима. Направите чај од невена и нанесите на своје тјеме, његова смирујућа и протуупална својства пружит ће вам угодан осјећај олакшања.

Зобена каша

Зобено брашно има велику количину липида и твари које апсорбирају воду, што га чини изврсном опцијом за одржавање коже хидратизираном и спречавање љуштења. Ако је узрок боли вашег власишта сухоћа, ово је можда прави лијек за вас.

Зелени чај

Зелени чај је древни напитак поријеклом из Кине који пружа небројене здравствене користи, међу којима су и регенерација и зацјељивање коже. Скухајте зелени чај и нанесите га директно на тјеме, оставите га све док не осјетите олакшање.

Алое вера и мед

Није тајна да су маске најпрактичнији и најједноставнији начини за ублажавање различитих дерматолошких проблема, а занимљиво је да се оне могу нанијети и на власиште. Алое вера и мед производи су који садрже много витамина и помажу вашој кожи да врати мекоћу, па ће вам мјешавина пулпе ове биљке заједно с медом пружити ненадмашан осјећај благостања.

Чај од камилице

Камилица је биљка с вишеструким корисним својствима за здравље, укључујући јачање имунолошког система. Уз то, има протуупална својства па ће бити идеална за ваше тјеме. Чај од камилице ће помоћи да очистите тјеме, смањите иритацију и упалу коже.

Масажа власишта

Масажа помаже да опустите тијело на више начина. Стога, ако имате болове на тјемену, масирање власишта врховима прстију може вам помоћи да се осјећате боље јер ће помоћи стимулирању нервних завршетака, крвних жила и мишића.

Пијте довољно воде

Кад је у питању здравље, вода је обично један од наших најбољих савезника, а ако патимо од боли или иритације тјемена, такођер може пуно помоћи јер обнавља ткиво, хидрира и повећава еластичност коже.

Топло-хладно

Примјена леда може помоћи смањити бол у власишту, јер смањује упалу. Међутим, треба пазити да се не наноси на отворене ране. С друге стране, топлина помаже опуштању мишића па може бити и врло корисна терапија.

Пијте кафу

Осим што је укусно пиће, кафа има и многе здравствене користи, посебно за кожу, јер има и протуупална својства и садржи хлорогенске киселине. Можете је пити или је користити за прављење маске за тјеме.

Вјежбајте

Вјежбање је једна од најздравијих активности за људски организам. Вјежбањем доприносите здравијој кожи. Вјежбањем смањујете ниво стреса, што помаже да имате мање уморну и здравију кожу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана