Šta uzrokuje bol tjemena i deset načina kako da tu bol ublažite

GS
Šta uzrokuje bol tjemena i deset načina kako da tu bol ublažite

Jeste li ikada osjetili da vas tjeme boli toliko jako da vam uzrokuje migrenu? Ako vam se to nekad dogodilo vrlo je vjerovatno da imate osjetljivo tjeme. Nova istraživanja sugeriraju da je ova bol povezana da stanjem koje uzrokuje osjetljiva koža.

To može uzrokovati peckanje, svrab i iritaciju kože, a u nekim slučajevima može uzrokovati i bol koja se može pojaviti na različitim područjima poput lica i tjemena.
Bright Side napravio je spisak savjeta kako možete ublažiti bol tjemena kod kuće.

Neven

Jedan od najpoznatijih lijekova za kožna stanja je neven u različitim oblicima. Napravite čaj od nevena i nanesite na svoje tjeme, njegova smirujuća i protuupalna svojstva pružit će vam ugodan osjećaj olakšanja.

Zobena kaša

Zobeno brašno ima veliku količinu lipida i tvari koje apsorbiraju vodu, što ga čini izvrsnom opcijom za održavanje kože hidratiziranom i sprečavanje ljuštenja. Ako je uzrok boli vašeg vlasišta suhoća, ovo je možda pravi lijek za vas.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je drevni napitak porijeklom iz Kine koji pruža nebrojene zdravstvene koristi, među kojima su i regeneracija i zacjeljivanje kože. Skuhajte zeleni čaj i nanesite ga direktno na tjeme, ostavite ga sve dok ne osjetite olakšanje.

Aloe vera i med

Nije tajna da su maske najpraktičniji i najjednostavniji načini za ublažavanje različitih dermatoloških problema, a zanimljivo je da se one mogu nanijeti i na vlasište. Aloe vera i med proizvodi su koji sadrže mnogo vitamina i pomažu vašoj koži da vrati mekoću, pa će vam mješavina pulpe ove biljke zajedno s medom pružiti nenadmašan osjećaj blagostanja.

Čaj od kamilice

Kamilica je biljka s višestrukim korisnim svojstvima za zdravlje, uključujući jačanje imunološkog sistema. Uz to, ima protuupalna svojstva pa će biti idealna za vaše tjeme. Čaj od kamilice će pomoći da očistite tjeme, smanjite iritaciju i upalu kože.

Masaža vlasišta

Masaža pomaže da opustite tijelo na više načina. Stoga, ako imate bolove na tjemenu, masiranje vlasišta vrhovima prstiju može vam pomoći da se osjećate bolje jer će pomoći stimuliranju nervnih završetaka, krvnih žila i mišića.

Pijte dovoljno vode

Kad je u pitanju zdravlje, voda je obično jedan od naših najboljih saveznika, a ako patimo od boli ili iritacije tjemena, također može puno pomoći jer obnavlja tkivo, hidrira i povećava elastičnost kože.

Toplo-hladno

Primjena leda može pomoći smanjiti bol u vlasištu, jer smanjuje upalu. Međutim, treba paziti da se ne nanosi na otvorene rane. S druge strane, toplina pomaže opuštanju mišića pa može biti i vrlo korisna terapija.

Pijte kafu

Osim što je ukusno piće, kafa ima i mnoge zdravstvene koristi, posebno za kožu, jer ima i protuupalna svojstva i sadrži hlorogenske kiseline. Možete je piti ili je koristiti za pravljenje maske za tjeme.

Vježbajte

Vježbanje je jedna od najzdravijih aktivnosti za ljudski organizam. Vježbanjem doprinosite zdravijoj koži. Vježbanjem smanjujete nivo stresa, što pomaže da imate manje umornu i zdraviju kožu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana