Шта урадити ако затекнете своје дијете како гледа порно филм?

klix.ba
Шта урадити ако затекнете своје дијете како гледа порно филм?

Данас је јасније него икада да родитељи морају разговарати са својом дјецом о сексу.

Према мишљењу Пегy Оренштајн, новинарке и ауторице књига "Girls & Sex" и "Boys & Sex", тај разговор мора обухватити и порно филмове.

Еротика постоји одувијек, али с појавом интернета удахнут јој је нови живот.

Порнографија је заиста процвјетала 2007. године када је елиминисано било какво плаћање како би се приступило еротском садржају. Посљедица тога је да је порнографија често прва референтна точка коју дјеца и тинејџери стекну; на њихову слику и идеју како би секс требао изгледати највише утиече управо порнографски интернет садржај.

Већина дјеце неки облик порнографије види прије него што напуни 18 година. Пегy Оренштајн каже да је ово посебно важан разговор за младе дјечаке.

"Када су дјевојчице у питању, постоји већи отпор и суздржаност према оваквим порукама него када су у питању дјечаци", каже Оренстеин за Insider.

Разговарајући с бројним родитељима и стручњацима, Оренштајн је открила да се родитељи углавном тешко одлучују на разговор с дјечацима о сексу. Због тога је написала савјете родитељима како приступити разговору о порнографији са својим синовима.

Прво себе добро информирајте о порно филмовима

Интернет медији се непрекидно развијају, а порнографија није изузетак. Важно је да се родитељи, прије него што ступе у разговор, упознају с порно филмовима и њиховим добрим и лошим странама. Гледање лако доступних страница попут Pornhuba и RedTubeа је кључно ако родитељи желе разумјети на што би њихова дјеца могла наићи када постану сексуално радознала.

Инсистирајте на разговору (без обзира колико неугодан био) и будите отворени за питања (без обзира колико лична била)

Док је обављала интервјуе за своју књигу, Пеги Оренштајн је сазнала за случај дјечака по имену Мејсон. Његов отац га је затекао како гледа порно филмове и почео га је ружити уз ријечи да такви филмови нису добри за њега. Када га је дјечак питао због чега он посјећује порно странице (видио је историју претраживања на очевом компјутеру), његов отац је остао без ријечи.

"Мејсцон се осјећао изневјерено. Пропустили су одличну прилику отворено разговарати о тој теми", каже Пеги Оренштајн.

Разговор о порно филмовима са сином може бити неугодан, али он је нужан. Иако то не показују, дјечаци често желе смјернице о збуњујућим сликама које виде у порнографији, а које могу бити насилне и не одражавају стварне слике онога што секс заиста јесте. Ма колико неугодно родитељима било, кључно је тај разговор обавити, јер би се могли покајати у будућности ако то не учине.

Разговарајте с њима о дијеловима секса који нису приказани на филму, попут разговора с партнером и предигри

Други проблем репрезентативности порно филмова је тај што се приказани сексуални чинови ријетко усмјеравају према женском задовољству или задовољству било кога. Умјесто тога, они одражавају специфичну врсту фетиша и настраности од којих многи могу бити здрави и сигурни за истраживање, али који нужно не показују како ће секс изгледати током њихових раних сексуално активних година.

Такође, уобичајени порно филмови дјечацима могу створити погрешну слику о томе што ће се свидјети њиховим партнерицама. Многи од дјечака које је интервјуирала Пеги Оренштајн били су забринути због сексуалне издржљивости.

"Овдје родитељи могу искорачити како би пружили одређени контекст. Реците својим синовима да секс у порно филмовима не осликава стварност и водите више разговора на тему задовољства, да би требали више слушати стварне потребе својих партнера, а не водити се порукама које добију на екрану."

Разговоре треба започети раније него што мислите

Није питање хоће ли дјечаци почети гледати порно филмове, само је питање када ће. Дакле, избјегавање разговора никако није опција. Али умјесто да разговоре на тему секса започну када њихов син достигне пубертет, Оренштајн савјетује родитеље почети о сексу говорити што раније. То укључује и разговоре о мастурбацији након што дијете достигне сексуалну зрелост.

Ако сте довољно често разговарали на тему секса и својој дјеци давали редовна објашњења током њиховог одрастања, бит ће им лакше касније схватити и сложеније теме попут порнографије, када почну показивати занимање за њу.

Водите дубље разговоре о расизму, сексизму и сугласности

Порно филмови заиста не дају вјерну слику секса, али покушај да их у потпуности уклоните из живота вашег дјетета није ефикасна стратегија како бисте му помогли кретати се кроз живот.

"Чак и ако бисте им могли софтверским забранама онемогућити приступ, што није у потпуности могуће, и даље ће бити присутни многи други медији", каже Оренштајн. Она тврди да многе расистичке, сексистичке и трансфобичне поруке у порнографији одражавају шире проблеме у друштву.

"Медији бомбардују нашу дјецу порукама о мушким сексуалним правима и сексуалној доступности жена, доминацији мушкараца и покорности жена. Те поруке штете младима."

Дакле, умјесто да покушавају спријечити дјечаке гледати порно филмове, родитељи би требали водити разговоре о здравом сексу и задовољству са својим синовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана