Шта је Сјогренов синдром, од којег је боловала Слађана Милошевић

Агенције
Шта је Сјогренов синдром, од којег је боловала Слађана Милошевић

Позната српска пјевачица Слађана Милошевић преминула је у Земунској болници.

Тачан узрок смрти још увијек није званично познат, а пјевачица је прошле године, након хоспитализације због лошег здравственог стања, објелоданила да болује од тзв. Сјогреновог синдрома.

“Њена симптоматологија и начин лечења и даље су непознати многим докторима. Често је своде на поједностављени имунолошки поремећај, а она је у ствари смртоносна. Нажалост, болест је веома тешка, са бројним имунолошким променама. Напада све телесне системе. Једино кинеска традиционална медицина може помоћи, јер од раних дана третира човека као јединствену целину. У западној медицини једино психосоматика има такав приступ. Човек је јединство тела и психе и само тако се може лечити”, рекла је пјевачица тада за "Глорију".

Шта је Сјогренов синдром?

Сјогренов синдром или аутоимуна егзокринопатија је хронична аутоимуна болест и инфламаторно обољење са пролиферацијом лимфоцита који прогресивно уништавају егзокрине жлијезде.

Према писању "Е-клинике" у питању је аутоимуно обољење код кога долази до стварања антитијела на сопствено ткиво егзокриних жлијезда и посљедично њихове деструкције.

Манифестује се сувоћом слузокожа и коњуктива и може да буде примаран (ако нису присутна друга аутоимуна обољења) или секундаран – уколико је повезан са другим имунолошким болестима попут лупуса и реуматоидног артритиса.

Најчешће се јавља код жена и то у каснијем животном добу између 40. и 60. године живота.

Тачан узрок Сјогреновог синдрома није познат и поред тога што је он предмет интересовања многих научника и спроведених бројних истраживања. Доводи се у везу са генетском предиспозицијом за настанак аутоимуних болести, као и са хормонима, гд‌је естроген може да игра значајну улогу, с обзиром на то да се предоминантно јавља код жена.

Код овог синдрома у жлијездама које имају улогу да стварају пљувачку, сузе, вагинални секрет и друге секрете долази до стварања запаљења због кога здраво жљездано ткиво бива замијењено ткивом које није функционално, што доводи до сувоће у очима, устима , кожи, вагини и гастроинтестиналном тракту. Сувоћа стога често отежава и гутање хране, док се у цријевима може појавити и симптом сличан синдрому иритабилног колона.

Прогноза болести

Иако у начелу има добру прогнозу, настанак Сјогреновог синдрома обично је повезан са другим болестима, па је и прогноза директно повезан са тим болестима (нпр. лупус, лимфом и слично.

Инфекција паротидне жлијезде је једна од чешћих компликација која се карактерише отоком, болом, црвенилом, топлотом на једној страни лица, изнад захваћене паротидне жлијезде, понекад праћена са повишеном телесном температуром.

Ту су и паротидни тумори, када једна од паротидних жлијезде може екстремно да се увећа и постати ненормално тешка.

Често се дешавају и проблеми у потомству, јер д‌јеца коју рађају жене са синдромом имају већи ризик, у односу на осталу новорођену д‌јецу, да оболе од лупуса и урођеног срчаног блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана