Шта би се нашем тијелу десило да се туширамо без сапуна?

ГС
Foto: Илустрација

Ево шта би се десило ако бисмо престали да приликом туширања користимо сапун.

Да би кожа била здрава и његована неопходна јој је редовна и адекватна њега. Коришћење агресивних сапуна и купки је исушује, па може да донесе и многе проблеме. Ипак, питање је да ли је само вода довољна да се осјетимо свјеже и чисто.

Кожа ће вам бити здравија

Сапун ефикасно уклања прљавштину са вашег тијела, али такође скида и природна уља која лучи ваша кожа. Редовна употреба сапуна такође може да поремети ПХ равнотежу коже, остављајући је сувом и надраженом. Ако бар на кратко престанете да приликом туширања користите сапун учинићете да се она уравнотежи, буде мекана и хидрирана.

Рјешићете се непријатног мириса испод пазуха

Након туширања сапуном краткорочно ћете осјетити свјежину, али уједно ваша кожа постаје осјетљивија на бактерије. Јаки састојци у сапуну ремете равнотежу између кожних уља и бактерија које живе на нашој кожи, због чега кожа производи још више уља и бактерија. Антибактеријски сапуни су посебно штетни јер убијају корисне микробе заједно са лошима.

Интимна зона ће вам бити здравија

Редовно купање сапуном може да исуши генитално подручје, што може да доведе до одређених здравствених проблема, посебно ако ти сапуни нису специјализовани за интимну регију. Топла вода је најбоље рјешење за прање интимних делова.

Дуже ћете бити младолики и без бора

Иако многи састојци који се налазе у сапуну треба да учине вашу кожу чистом и свјежом, они заправо могу да проузрокују више штете него користи. У ствари, могу да оштетите кисели омотач ваше коже, што заузврат може да погорша многа стања, попут акни и дерматитиса. Такође, купање сапуном исушује вашу кожу, што може да узрокује боре.

Може да ублажи дефицит витамина Д

Осим што доприносе прераном старењу коже, сапуни такође могу да ометају апсорпцију витамина Д. Наша кожа претвара сунчеву енергију у витамин Д, а неки здравствени стручњаци препоручују да се избегава туширање са сапуном сваког дан, јер то може да поремети равнотежу коже и да дјелимично блокира апсорпцију витамина Д. Међутим, многи медицински стручњаци верују да витамин Д ипак остаје у кожи и после туширања.

Ако размишљате да се одрекнете сапуна на неко време, као замена могу да добро дођу уља за чишћење, четка за суви пилинг или домаћи пилинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана