Смртност од КОВИД-19 двоструко већа код хипертензичара?

ГС
Смртност од КОВИД-19 двоструко већа код хипертензичара?

АТЛАНТА - Обољели од КОВИД-19 који пате од повишеног крвног притиска изложени су двоструко већем ризику од смртног исхода услед заразе корона вирусом у односу на пацијенте који немају хипертензију, показују резултати једне нове међународне студије.

Студијом је обухваћено 2.866 људи који су од корона вируса лијечени у Вухану, кинеском граду у којем је пандемија КОВИД-19 почела, а нешто мање од 30 одсто тих пацијената патило је од повишеног крвног притиска.

 "Недуго пошто смо почетком фебруара у Вухану почели да лијечимо пацијенте оболеле од КОВИД-19, приметили смо да је близу половина оних који су преминули имала повишен крвни притисак, као и да је проценат умрлих међу њима много виши у односу на оне који су само имали благе симптоме КОВИД-19", изјавио је један од аутора студије.

Како наводи ЦНН, међународни научни тим је установио да је 4 одсто оболелих од корона вируса који су имали повишен крвни притисак умрло, док је код оних који нису имали хипертензију проценат умрлих износио 1,1 одсто.

После одређених статистичких прилагођавања извршених како би се у обзир узеле разлике међу пацијентима, научници су дошли до закључка да је ризик од смртности од КОВИД-19 по хипертензичаре двоструко виши.

Исто тако, студијом је установљено да је умрло 7,9 одсто оболелих од КОВИД-19 који су престали да узимају лекове против хипертензије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана