Шест ствари које је добро да знате о - сопственом срцу

ГС
Foto: Илустрација

Професор доктор Предраг Симић, гостујући у Јутарњем програму, издвојио је чињенице које су посебно важне за пацијенте који болују од неке болести срца.

Инфаркт, тежина, дуван... - Више од 22.000 људи доживи инфаркт сваке године а сваки пети пацијент умире од акутног инфаркта миокарда. Разлози леже у хипертензији, предхипертензији коју има 46 процената пацијената у Србији. Ту су и подаци о броју пушача (29 одсто мушкараца и 23 одсто жена), о гојазности (више од 57 одсто одраслих има проблем са тежином) као и фактор физичке неактивности. Чак 47 одсто људи у Србији не упражањава адекватне физичке активности. Одвикавање од дувана, нездраве хране и повећана физичка активност могу допринети здрављу срца.

Избјегавање аутомобила и лифта - Прошетајте дневно макар 30 минута. Ако идете аутобусом на посао, сиђите станицу раније и наставите пешице. Исто то учините и у повратку с посла. Не морате ни увијек користити лифт. Кад Вам се укаже прилика, пустите бржи, одлучнији корак. Активнији стил живота прија вашем срцу.

Важност генетичког кода - Генетика је код кардиоваскуларних болести непромјенљиви фактор ризика. Ако је неко из ваше породице имао инфаркт, шлог, неку коронарну болест, морате више водити рачуна о здрављу срца у односу на особе које немају ту генетичку предиспозицију. Статистика каже да је ризик шест пута већи за добијање неке болести срца, ако постоји таква породична анамнеза.

Здравље заиста на уста улази - Пошто у Србији доминира „мало маснија исхрана", а користе се и пресољене намирнице и оне пуне адитива. Три до четири одброка дневно треба да садрже воће и поврће, а препоручује се кувана храна имајући у виду да трећина пацијената код нас има повишени холестерол, што често - и сами не знају јер то може бити, у почетку, асимптоматско стање. Касније се на жалост десе болести и напади - као „гром из ведра неба".

Стрес и срце - Стрес је јако важан и може имати такозвану - разорну моћ по здравље. Људи се морају штитити од стресних ситуација, треба да се труде да имају добар поглед на живот, да се више крећу и буду активнији, престану са пушењем, воде рачуна о исхрани и квалитету живота - сами, јер то нико други не може учинити уместо њих, преноси Б92.

Годиште као фактор - Осим старијих пацијената који пате од кардиоваскуларних болести, проблеми попут повишеног притиска се јавља код млађе популације. Људи старији од 30, 35 година, морају редовно провjеравати крвни притисак. Много је боље лијечити хипертензију на вријеме и држати стање лијековима под контролом. Та контрола значи да систолни притисак има вриједност испод 130, а дијастолни - мању од 80. Оптимална вредност је 120 до 130 / 70 до 80, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана