Шеф кинеских доктора открио када се очекује вакцина: "Американци имају свој тип, ми свој"

ГС
Шеф кинеских доктора открио када се очекује вакцина: "Американци имају свој тип, ми свој"

Др Пенг Џићианг из Центра за контролу заразних болести из провинције Гуангдонг је говорио о природи новог вируса корона.

 

Говорећи за нови број магазина Одбрана о природи Ковида-19, др Пенг је рекао да је то нови тип коронавируса и према досадашњим сазнањима сличан је САРС-у и МЕРС-у.

"Отприлике његова отпорност слична је њиховој. Значи, дуже се задржава на хладноћи. Било је неких говора да не воли врућину, али се према посљедњим искуствима ње баш и не плаши. Може да се уништи након сат времена излагања температури од плус 56 степени Целзијуса. Значи, може опстати и у Африци. И тамо има обољелих. Међутим, најлакше се појављује на хладноћи", истакао је др Пенг додајући да се вирус најлакше може пренијети прва два дана од појаве болести и пет дана након појаве. Тада је најопаснији.

Као најефикаснију мјеру заштите од коронавируса др Пенг наводи ношење маске. "Носите маске. Само маске. Кад носите маску, то је један од најефикаснијих метода заштите", рекао је он.

Преносећи искуства из Кине он каже да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије.

Да ли неко може два пута да се зарази?

"Иако се неки људи који су били подвргнути изолацији нису добро осјећали, јер није лако бити изолован 14 дана, та изолација је прихваћена. Знали су да се само на тај начин може побиједити ова болест, уз поштовање мјера која је донијела кинеска влада", каже др Пенг.

"Међутим, ти људи нису били изоловани код кућа, него у другим просторима, на примјер хотелима или за то одређеним мјестима. Сви су схватили да треба да сарађују са Владом, да поштују мјере које је она донијела и да је то добро за друштвену заједницу, тако да су се у складу са тим и понашали", додаје.

На питање каква је вјероватноћа да се неко ко је био заражен и оздравио зарази поново, др Пенг сматра да "вјероватноћа није велика".

Али вакцина је свакако најдјелотворнији лијек против епидемије. "Сада и Кина и Америка припремају своје вакцине. Американци имају свој тип, а ми свој. У Кини су већ урађена испитивања вакцине на животињама, а сада се почиње клиничко испитивање на људима добровољцима", каже др Пенг и напомиње да када буду завршена клиничка испитивања треба да прођу још три мјесеца да вакцина може и званично да се користи. "Дакле, отприлике крајем јуна", процјењује кинески стручњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана