Шећер се налази свуда: Јесте ли зависни од њега?

ГС
Foto: илустрација

Догоди ли вам се икад да једноставно не можете да одолите десерту?

Јесте ли икада појели цијело паковање слаткиша у неколико минута, те понекад осјећате како не можете да преживите дан без нечег слатког?

Већина људи на дроге гледа с негодовањем, али вјероватно не знате да је велик број људи заправо зависан од друге врсте дроге – шећера.

Научници са медицинског факултета Ичан у Америци открили су да шећер може изазвати зависност и до 8 пута јачу од зависности од кокаина. Према истраживању, храна која изазива највећу зависност је пица и то због великог броја скривених шећера које можемо пронаћи у само једном парчету. Уз пицу ту су и чипс, кекс и сладолед.

Шећер је свугдје

Баш попут кокаина, шећер покреће навалу допамина, због којега се одмах осјећамо изврсно. Међутим, тај осјећај не траје дуго стога мозак тражи још, а с временом ће тражити све више како би се постигао тај осјећај еуфорије. Нажалост, не треба много труда како би се задовољила ова зависност јер је шећер дословно свугдје.

Овсене пахуљице, јогурт и протеинске плочице су, на примјер, на гласу као здрава храна, али заправо могу поспјешити вашу зависност од слатког.

Смањите унос шећера

Од претјеране конзумације шећера нећете само постати зависни – можете развити дијабетес, срчане болести и акне. Жељу за слатким ћете смањити када вода буде ваше главно пиће. Једите “праву храну” умјесто пакованих грицкалица, вјежбајте и наравно довољно спавајте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана