Нередован секс озбиљан ризик за мушкарце

Срна
Нередован секс озбиљан ризик за мушкарце

Мушкарци који су старији од 40 година, а немају редовне сексуалне односе изложени су већем ризику од еректилне дисфункције.

Еректилна дисфункција представља трајну или повремену (више од шест мјесеци) неспособност да се постигне и одржи ерекција адекватна за омогућавање сексуалне активности.

Ријеч је о поремећају који значајно задире у све сфере живота мушкарца. У млађим добним групама еректилна дисфункција је риједак проблем (код око 4% мушкараца млађих од 40 година).

Уз ризик од еректилне дисфункције мушкарцима без редовног сексуалног односа се повећава ризик и од рака простате. Истраживања су показала да чешће ејакулације (од четири до седам пута седмично) смањују ризик од рака простате. 

Здрав сексуални живот чува мушко здравље. Истраживања су показала да особе које се редовно сексају имају и нижи крвни притисак. Секс чува и здравље срца и крвних судова. Истраживања потврђују да секс два до три пута седмично и више смањује ризик од инфаркта за чак 50 одсто, а једнако вриједи и за мождани удар.

Секс смањује стрес и природни је лијек за несаницу. Такође је и изврсна вјежба и помаже одржавању тјелесне тежине, а и мршављењу. Најважније је да имате сталног партнера јер чест секс с различитим партнерима повећава ризик од сексуално преносивих болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана