Регулише холестерол, јача кости и чува очи - поврће које треба да постане дио свакодневне исхране

ГС
Foto: Илустрација

Кељ се сматра једном од најздравијих и најхранљивијих врста зеленог лиснатог поврћа.

Ово је права суперхрана пуна корисних једињења, која имају моћна љековита својства, пише Hayat.ba.

Богат је витамином А, витамином Ц и витамином К. Лиснати дио садржи још и фосфор, магнезијум и калијум. Ово су здравствене предности кеља и зашто је добро да га уврстите у своју редовну исхрану у различитим облицима.

Утиче на регулацију холестерола

Конзумација кеља поспјешује синтезу желудачне киселине у тијелу, помажући тако и регулисању нивоа холестерола. Помаже у превенцији разних кардиоваскуларних болести и добра је за здравље срца.

Чува здравље костију

Кељ је богат извор калцијума, фосфора и витамина К. Помаже у побољшању густине костију и смањује ризик од остеопорозе и прелома.

Ризница минерала

Кељ је богат есенцијалним минералима попут калијума и магнезијума. Док калијум помаже у смањењу ризика од срчаних болести и управља крвним притиском, магнезијум помаже у заштити тијела од дијабетеса типа 2.

Помаже очувању здравља очију

Кељ помаже у побољшању здравља очију и у заштити очију од штетних УВ зрака. Богат је каротеноидима, укључујући зеаксантин и лутеин, који помажу у побољшању вида.

Богат је антиоксидансима

Кељ је богат антиоксидансима попут витамина Ц и бета-каротена. Они помажу у сузбијању оксидативне штете коју наносе слободни радикали у тијелу, што може да повећа ризик од рака и убрза процес старења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана