Помоћ вашем здрављу: Осам разлога да једете авокадо

GS
Foto: X.com

Авокадо је изузетно хранљив, пун здравих масти, протеина, влакана и још много тога.

Он може да буде избор за доручак, ручак или вечеру, лако постаје намаз за хљеб, састојак за чоколадни мус, авокадо се чак може умутити у сосове и изгњечити у умаке.

Међу биљном храном, авокадо се издваја по томе што нуди здраве масти поред влакана и калијума, што може објаснити зашто је повезан са тако широким спектром здравствених користи. Ево осам начина на које авокадо може помоћи вашем здрављу, каже нутрициониста Ким Шапира.

1. Могу да смање ризик од дијабетеса типа 2

Шапира каже да мононезасићене масти и влакна у авокаду доприносе побољшању осјетљивости на инсулин, што помаже у регулисању шећера у крви, а такође помаже у смањењу упале, што је фактор повезан са инсулинском резистенцијом. Истраживање ово потврђује — једна студија открила је повезаност између авокада и нижег нивоа глукозе у крви наташте, нижег инсулина наташте и ниже инциденце дијабетеса типа 2. У другој студији, 93 одрасле особе су савјетоване да замијене угљене хидрате авокадом током 12 седмица и пријавиле су побољшану контролу глукозе на крају испитивања, као и смањене биомаркере кардиометаболичког ризика и здравије опште обрасце исхране, укључујући већи унос влакана и поврћа. "Авокадо има релативно мало угљених хидрата и садржи калијум и магнезијум, два хранљива састојка за која се сматра да су корисна за контролу глукозе и побољшавају толеранцију на глукозу", каже дијететичар Ким Роуз за "Еверyдаyхеалтх". Истраживачи кажу да је тешко одредити један нутријент одговоран за смањену учесталост дијабетеса, додаје она, али изгледа да авокадо, у цјелини, помаже.

2. Њихове незасићене масти су добре за здравље срца

Повишени нивои холестерола су један од потенцијалних узрока атеросклерозе, а тиме и срчаних слабости. Авокадо може да уравнотежи холестерол путем својих здравих мононезасићених масти, које "помажу у смањењу количине холестерола и других масти у крви". Калијум у авокаду повезан је са регулацијом крвног притиска, а садржи и фитостероле, биљно једињење које се такмичи са апсорпцијом холестерола, што додатно помаже срцу.

3. Исхрана богата авокадом повезана је са активнијим животним стилом

Студија из децембра 2023. открила је да је конзумација авокада повезана са значајним повећањем физичке активности. Нејасно је тачно зашто, а истраживачи су написали да резултати можда имају везе са повећаном ситошћу, а тиме и нивоом енергије, захваљујући густини хранљивих материја авокада. Постоје и нека истраживања о авокаду као ефикасном антиинфламаторном лијеку код људи са остеоартритисом, тако да је управљање болом могло да допринесе повећању кретања.

4. Авокадо је одличан за ваша цријева

Они који су јели авокадо у једном оброку дневно имали су здравија цријева. Иако је потребно више истраживања на ову тему, не може се порећи да авокадо садржи и растворљива и нерастворљива влакна, која су оба кључна за здравље цријева. Растворљива влакна су такође позната као пребиотици, који хране добре бактерије цријева (познате као пробиотици) за успјешно окружење.

5. Авокадо може помоћи у губитку тежине

Комбинација здравих масти и влакана авокада даје осјећај ситости, чиме се смањује укупни унос калорија. Једна мала студија открила је да замјена угљених хидрата у оброку са високим садржајем угљених хидрата са једнаком количином авокада повећава осјећај ситости и хормоне који регулишу глад.

6. Хранљиве материје у авокаду могу да подстакну рад мозга

Истраживања су показала да је исхрана богата авокадом повезана са различитим врстама предности за мозак, укључујући побољшану когницију код старијих одраслих особа. "Докази сугеришу повезаност између недостатка фолата и депресије", каже Роуз.

7. Хранљиви састојци у авокаду кожи дају сјај

Уравнотежена исхрана је подједнако важна за кожу као и за остатак вашег тијела. Авокадо је пун здравих масти и антиоксиданата, а оба су повезана са здрављем коже. У једној малој студији, истраживачи УЦЛА су показали да су они који једу авокадо имали примјетно чвршћу кожу на челу и повећану еластичност коже, преноси "Политикин магазин". Иако је потребно више истраживања, ови резултати обећавају. Авокадо је добар извор витамина који су повезани са здрављем коже, укључујући биотин и витамин Е.

8. Антиоксиданси у авокаду повезани су са оштријим видом

Авокадо је такође богат антиоксидансима и каротеноидним лутеином који су корисни за здравље очију и могу помоћи дегенерацији макуле повезане са старењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана