Почетком прољећа у организму долази до мањка витамина

ГС
Почетком прољећа у организму долази до мањка витамина

Почетком прољећа долази до мањка витамина у организму, због чега је важно да у исхрану укључите одређене намирнице.

Руска докторка Наталија Тананакина, ендокринолог, истакла је да почетком прољећа долази до мањка витамина

у организму, посебно витамина Ц, Д и групе Б. Њихов недостатак може да доведе до ослабљеног имунитета, погоршања изгледа коже, косе и ноктију. Зато је важно да у исхрану укључите цитрусно воће и зелено поврће.

„Да бисте спријечили прољећни недостатак витамина, важно је да у своју исхрану укључите храну богату витаминима и минералима. На примјер, једите киви, зелену салату, пасуљ, бобичасто воће, орашасте плодова, рибу, јаја. Те намирнице могу да вам помогну да обезбиједите неопходне хранљиве материје“, рекла је докторка и додала да храна током прољећа треба да садржи калцијум, гвожђе и цинк, преноси Мондо.

Према ријечима стручњака, када витамини и микроелементи природно уђу у тијело, боље се апсорбују и дјелују. Ипак, докторка је упозорила да претјерана доза витамина може да има негативне посљедице. У том случају, витамин се претвара у штетну супустанцу која може да оптерети бубреге.

Савјет је да се обратите љекару како би вас упутио на преглед којим би утврдио недостатак хранљивих материја. Најбоље би било да извадите крв и провјерите ниво тироидних хормона, витамина Д, Ц, феритина. Лабораторијски тестови ће помоћи не само у правилном преписивању суплемената, већ и у прилагођавању исхране.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана