Пет ефикасних трикова за бржи раст косе

GS
Foto: X.com

Осим естетског аспекта, здрава и бујна коса симболизује и наше опште здравље. Међутим, многи од нас се суочавају са изазовима спорог раста косе или стањивањем косе, што може бити фрустрирајуће.

Срећом, постоји низ трикова и савјета који могу помоћи у подстицању раста косе и очувању њеног здравља.

Минимум топлоте

Правило број један за подстицање бржег раста косе је једноставно: смањите употребу топлоте на минимум. Ако сте свакодневно навикли да користите пеглу за равнање, фен за сушење или увијаче, вријеме је да размислите о здрављу ваше косе. Континуирана изложеност топлоти може оштетити косу, чинећи је сувом, ломљивом и склоном пуцању. Иако може звучати као изазов за оне који су навикли на стилизовање косе топлотом, постоји неколико корака које можете предузети да бисте смањили ову штетну праксу. Умјесто да косу одмах стилизујете након прања, дозволите јој да се природно осуши на ваздуху што је чешће могуће. Такође, размислите о томе да  коришћење топлоте за обликовање косе сведете на минимум, или чак да се потпуно одрекнете ње неко вријеме. Узмите у обзир 30-дневни изазов без коришћења топлоте на коси. Бићете изненађени колики напредак можете видјети у здрављу и брзини раста ваше косе након само мјесец дана. Ваша коса ће вам бити захвална, а дуги, здрави праменови постаће ваша нова стварност.

Паузирајте фарбање

Колико год жудјели за освјежавајућим, свјетлијим изгледом овог љета, кључни корак за подстицање бржег раста косе јесте избјегавање претјераног коришћења избјељивача. Иако избјељивање може донијети свјетлије нијансе које желите, важно је бити свјестан потенцијалних штета које може нанијети вашој коси. Поготово за оне који теже ка свјетлијим тоновима, бијељење може изазвати озбиљна оштећења косе. Ако ипак желите постепено посветлити косу, размислите о коришћењу боје за косу која то омогућава на безбједан начин. Важно је да будете стрпљиви и да косу посвјетљујете постепено, умјесто да покушавате прећи из тамних у свијетле нијансе у једном потезу. Важно је да пружите коси довољно времена да се опорави између третмана и да је адекватно његујете како би се избјегла додатна оштећења. Одмор од хемијских третмана може помоћи да се смањи ломљење и стањивање косе, пружајући јој прилику да се природно обнови.

Почните да користите уља, што прије

Уља су изванредан природни начин да обновите, хидрирате и ојачате косу, но кључно је користити само 100% природна уља, а не серуме или мјешавине уља са додатком хемикалија које се често налазе у производима из апотеке. Кокосово уље, рицинусово уље, арганово уље и јојобино уље јесу заиста невероватно добра за подстицање раста и очување здравља косе. Једноставан начин да искористите ова уља јесте да направите своју мешавину: након што се истуширате, помешајте ова четири уља и нежно умасирајте у влажну косу, почевши од крајева према корену. Битно је не користити превише, често је мало довољно! Бирајте органска и хладно цеђена уља како бисте осигурали највиши квалитет за вашу косу. Након што почнете користити ова природна уља, примјетићете невјероватне резултате – ваши праменови ће постати глатки, свиленкасти и мирисни, уз додатну корист што ће ваша коса постати јача и здравија изнутра.

Замијените гумице копчама и шналама

Овај једноставан трик може направити велику разлику у здрављу и изгледу ваше косе, а многе девојке га можда још увек нису откриле: замените традиционалне везице за косу копчом или шналом за косу. Чврсто везивање косе еластичном траком може узроковати повлачење косе на власишту, а константно повлачење на истом месту може довести до оштећења косе и опадања. Уместо тога, покушајте да промените начин на који обликујете косу користећи плетенице, увијање, пунђе и слично, а затим је фиксирајте копчом за косу. Копча држи косу даље од лица и власишта, минимизујући потенцијално оштећење које може изазвати еластична трака.

Правите дуже паузе између прања косе

Колико год да је освежавајуће имати чисту и свјежу косу сваки дан, ако желите да подстакнете бржи раст косе, размотрите смањење учесталости прања. Када перете косу шампоном, уклањате природна уља, позната као себум, која помажу да ваши праменови остану хидрирани. Пречесто прање косе може исушити власи, што доводи до ломљења и оштећења. Оптимална учесталост прања косе зависи од неколико фактора. Ако имате тању косу или се бавите тешким физичким активностима, можда ћете морати да перете косу свакодневно. Међутим, покушајте продужити интервал између прања барем на сваки други дан. С друге стране, ако имате гушћу и мање масну косу, вјероватно можете избјегавати прање косе неколико дана. Проналажење оптималног распореда прања косе може бити кључно за очување здравља косе и подстицање њеног бржег раста, преноси Супер жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана