Ово су сигнали да вам дефинитивно недостаје витамин Д

ГС
Foto: X.com

Најсигурнији начин да провjерите да ли сте и ви међу њима је једноставна анализа која се ради из узорка крви. Али, постоје неки симптоми који указују да вам фали витамина Д које можете и сами да примијетите.

Водите рачуна о исхрани, трудите се да уносите разноврсне намирнице, спавате колико треба, вјежбате неколико пута недјељно и никад не излазите на сунце без наношења креме са заштитним фактором који одговара вашој кожи. Правите, дакле, добре изборе у готово свакој сфери свог живота, али можда вам без обзира на уложени труд промиче једна важна ствар због које сте можда изложени додатном ризику од повишеног крвног притиска и дијабетеса. Та "ситница" на коју можда не обраћате пажњу је - витамин Д.

Намирнице богате витамином Д

Говеђа или телећа џигерица (42 ИУ у 85 грама), жуманце (41 ИУ по комаду), риба из конзерве (154 ИУ у 85 грама туњевине, 270 ИУ у 100 грама сардине), шитаки печурке (40 ИУ у једној шољи), млеко - пуномасно, обрано или дјелимично обрано (100 ИУ у 240 милилитара), јогурт (80-100 ИУ у 180 милилитара), бадемово млијеко (100 ИУ у 240 милилитара), сок од поморанџе (137 ИУ по чаши), тврди сиреви (40 ИУ по кришки).

Витамин Д је растворљив у мастима, присутан је у масној риби (туна, лосос, сардине), јајима, млеку. Овај витамин се формира у кожи под утицајем сунчевог зрачења. Јетра и бубрези су задужени за "превођење" витамина Д из хране у активан облик, који испољава дејство у организму.

Витамин Д се производи у кожи под утицајем ултравиолетних зрака, али боја коже и тен одређују у којој мери ће се тај витамин стварати. Светлопутим особама је довољно и излагање лица и руку сунчевој свјетлости 45 минута недјељно да се створе довољне количине витамина Д, док тамнопутима треба и до 3 сата да се испољи исти ефекат.

Вјеровали или не, процјењује се да више од милијарду људи на свијету пати од недостатка витамина Д.

Најсигурнији начин да провјерите да ли сте и ви међу њима је једноставна анализа која се ради из узорка крви. Али, постоје неки симптоми који указују да вам фали витамина Д које можете и сами да примијетите. Ево пет најчешћих стања које изазива недостатак овог витамина:

1. Упадљиво појачано знојење

Ако се појачано знојите без очигледног разлога, дакле, чак и када ниво ваше физичке активности није повишен, и ако вам је температура стандардно 37 степени Целзијуса, а нисте закачили вирус или се прехладили, требало би да провјерите нови витамина Д у организму.

2. Приметна и неочекивана слабост

Тјелесна снага није само питање вјежбања. Ако вам недостаје витамина Д, осећаћете слабост и бићете исцрпљени, чак и ако се одмарате довољно. Да бисте имали снаге, свака ћелија вашег тијела мора имати довољно витамина Д, вјежбали - не вјежбали.

Студије показују да узимање суплемената који садрже витамин Д помаже у бољој контроли покрета мишића, и код особа старијих од 60 година смањује ризик од падова и повриједа за читавих 20 одсто.

3. Крхке кости

Коштана маса престаје да се изграђује кад зађемо у тридесете године. Недостатак витамина Д може да убрза појаву првих симптома остеопорозе или да погорша стање особа код којих је дијагноза остеопорозе већ постављена.

4. Хроничан бол

Понекад занемарујемо болове који нису интензивни, али ако сте мање-више све време свјесни нелагодности и "позадинског" бола у костима, зглобовима и мишићима, лако је могуће да вам фали витамина Д. Уколико тај осјећај бола и непријатности не прође сам од себе након неколико недјеља, урадите анализу која ће показати да ли имате довољно витамина Д.

5. Нерасположење

Хроничан недостатак витамина Д може да води и у депресију. Није тачно утврђено који механизам доводи до тога, али могуће је да витамин Д има утицаја на регије мозга и на хормоне (серотонин, рецимо) који одређују наше расположење, преноси портал Превентион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана