Олакшајте вријеме празника особама са депресијом

Агенције
Олакшајте вријеме празника особама са депресијом

Многи се радују празничној сезони, али за друге тај период може да буде веома непријатан. Празници могу да буду тежи него што је то уобичајено за особе са депресијом. То може бити вријеме усамљености, очаја или повратка лошим навикама.

У Јужној Африци мјесец децембар има највишу стопу самоубистава у години. Према ријечима Тамрин Коутс, савјетодавног психолога, то се дешава најчешће због разних реклама које се емитују током празничне сезоне које идеализују слику друштва. Сви су насмијани, породица је на окупу, ту су поклони, богата трпеза, што се не дешава баш свима у реалности.

Особама са депресијом може бити посебно тешко да се носе с повлачењем, сталном промјеном расположења и често увредљивим понашањем. Међутим, покушајте да их убиједите да буду отворени према својим осјећањима и да проведу квалитетно своје вријеме током празника.

Имајте на уму да депресија није избор, нити је потребно “прилагођавање става” да се ваш ближњи отвори и да буде весео.

То је озбиљна болест проузрокована хемијском неравнотежом у мозгу. Оно што можете да учините је да им дате простора, али и учинити све да схвате да сте ту за њих.

Чак и када вољена особа с депресијом преферира да остане код куће или не жели да учествује у неким активностима, ипак је позовите чак и када знате да ће вас одбити. Питајте их шта можете да учините за њих. То би могло да буде веома једноставно, а ефикасно.

Током породичних скупова неко ко пролази кроз тежак период не жели да му се постављају непријатна питања личне природе или питања везана за било коју другу стресну ситуацију која би могла да буде узрок ситуационе депресије. Неке теме једноставно треба прескочити.

Депресија се не манифестује увијек као стање када особа већину времена борави у својој соби. Анксиозност и поремећаји исхране такође могу ићи руку под руку са депресијом. Истражите проблеме менталног здравља и покушајте да сазнате што више о томе како бисте боље разумијели стање члана породице или пријатеља.

Будите вољни да разговарате ако особа са депресијом жели да се отвори. Подржите је у њеној намјери да затражи помоћ, али не изражавајте негативно мишљење о различитим поступцима, и препоручите све могућности лијечења за које сматрате да би могле да буду од помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана