Одмарајте очи у паузама ако радите за рачунаром и сачувајте вид

ГС
Foto: Илустрација

Према посљедњим истраживањима, дјеца и млади старости између осам и осамнаест година - проводе у просјеку седам сати дневно испред рачунара, мобилних телефона, и других уређаја.

Стручњаци су сагласни - нису крива дјеца, већ одговорност сносе родитељи.

„Од рођења па до друге године деца не би требало да проводе време испред екрана. Од друге до пете године препорука је да то не буде више од једног сата дневно. Од пете, шесте године, узраст који одговоара школском, веома је важно да родитељи, наставници, креирају индивидуални план коришћења дигиталних уређаја", изјавила је Добринка Кузмановић, психолог.

Стручњаци кажу да немају одговор на питање оптималног времена које се може провести испред екрана - али знају за сигнале који упозоравају да проблем постоји. Кажу да су ограничења неопходна како би дјеца имала времена и за друге активности.

„Када јасно видите да је везано за екран, да друге активности трпе на рачун тих активности испред екрана, да има проблема у школи, да има проблема у односу са вршњацима, да све мање времена проводи са породицом, то су индикатори да се упалила црвена лампица", додала је Кузмановићева.

Током пандемије дјеца су била додатно изложена рачунарима и вишесатном гледању у екран, што је, према ријечима стручњака, био најчешћи разлог доласка на очни преглед.

„То је редовна појава у последње две године. Затим су тај рад за рачунаром пребацивали на играње игрица за рачунаром, и главна тегоба је - Не видим добро! Али - Не видим добро ни на близу ни на далеко. Тако стање се лечи применом капи, које буквално насилно хемијским путем истегну ту мускулатуру у оку, и дете онда у неком периоду од више дана не може добро да види на близу, али то је једини начин да се више поновљана акција мишића раскине", објаснила је др Дина Клевернић, офталмолог.

Друга група симптома је сувоћа ока изазвана ријетким трептањем. Праћена је црвенилом и осјећајем пецкања у оку. Истраживања показују да изложеност дигиталним уређајима - не може довести до трајног оштећења ока.

„Најбоља превенција је правити паузе у раду приликом рада за рачунаром. Најгора верзија је гледање у телефон и екран. Паузе би требало да буду на сваких 45 минута по минут, два, гледања на далеко јер је то начин да се мишићи ока истегну и опусте", додаје др Клевернић.

Стручњаци указују и на то да су родитељи најбољи примјер својој деци. Савјетују им да покажу да могу без рачунара и мобилних телефона, и указују им на друге активности које ће им заокупити пажњу, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана