Ново истраживање показало да брза храна изазива овисност

Срна
Ново истраживање показало да брза храна изазива овисност

Амерички часопис за клиничку прехрану је истражио повезаност гојазности и овисности од хране. Резултати истраживања наводе да одређене врсте хране – као што је то индустријски прерађена храна – могу изазвати овисност.

Више од половине свих калорија које просјечна особа уноси долази од ултра прерађене хране - хране која комбинира велике количине шећера, соли, уља, масти и других адитива, показало је ново истраживање које преноси Њујорк Тајмс.

Поред цјеновне приступачности ове врсте хране, све већи број научника потврђује да је још један разлог због којег се ова храна толико конзумира тај што за многе људе није само примамљива, већ изазива овисност.

Амерички часопис за клиничку прехрану недавно је истражио науку која стоји иза овисности о храни те може ли ултра прерађена храна придонијети преједању и гојазности.

У оквиру истраживања докторица Герхард, клинички психолог, помогла је развити љествицу овисности о храни. Ова љествица се користи за утврђивање показује ли особа знакове овисничког понашања према храни.

Резултати истраживања у којем је учествовало више од 500 људи показали су да одређена брза храна може изазвати понашање које наликује овисности, односно може изазвати стварање интензивне жеље, губитка контроле и немогућности смањења уноса, унаточ снажној жељи да престанемо јести.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана