Нове мјере Владе Србије: Размак између људи два метра

Тањуг
Нове мјере Владе Србије: Размак између људи два метра

БЕОГРАД - Влада Србије донела је на данашњој сједници нове мјере ради сузбијања ширења вируса ЦОВИД-19.

Закључком владе одређено је неколико објеката на територији Републике Србије који ће, у случају потребе, служити за карантински смештај.

Пооштрене су мјере које се односе на ограничавање јавног окупљања на отвореном и у затвореном простору.

Окупљања су у оба случаја ограничена тако да размак између лица мора бити најмање два метра, као и да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Власници су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар тог објекта. Из примјене ове одлуке изузета су лица која због радне обавезе и специфичног начина организације рада објективно не могу примјенити ову меру.

Пооштрена је мјера која се односи на забрану извоза љекова и сада се забрана извоза односи не само на љекове произведене у Србији, већ на све љекове који се налазе на територији наше земље. Из истих разлога, поред извоза сунцокретовог уља, од данас је забрањен је и извоз сунцокрета у љусци и полупрерађеног уља.

Влада је још једном замолила и најснажније апеловала на све грађане, а нарочито на најстарије, да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима.

Уколико имате више од 65 година, останите код куће и придржавајте се добро познатих мјера заштите од вируса ЦОВИД-19, порука је Владе Србије.

“Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља, али Влада у овој борби не може победити сама, већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина”, наводи се у саопштењу с данашње седнице, уз поруку да само сви заједно, уједињени и солидарни, можемо изаћи из ове битке као побједници и увјерени смо да ће тако и бити.

Данашња седница започела је минутом ћутања страдалима у погрому 17. марта 2004. године на Косову и Метохији.

Имајући у виду ванредно стање која је на снази у Србије, тиме је обележено 16 година од првог погрома у Европи у 21. веку, у којем је спаљено више од 35 српских цркава и манастира, спаљено је више од хиљаду кућа, протерано више од четири хиљаде људи док је њих 28 изгубило живот.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана