Ниво простасина у крви нови "маркер ризика" за дијабетес

Танјуг
Foto: Илустрација

НАЊИНГ - Група истраживача из Шведске и Кине успела је да идентификује протеин у крви за који се вјерује да би могао да послужи као рани знак упозорења за пацијенте који су под ризиком од дијабетеса , као и могућом смрти од рака, пренио је Гардијан.

Истраживачи су дошли до овог податка тако што су приступили темељној анализи, дугој двије деценије, здравствених картона више од 4.500 одраслих особа, што је показало директну повезаност присуства протеина "простасин" у крви са ризиком од дијабетеса, као и већим шансама за обољевање од неког облика рака.

Статистика је показала да људи са највишим нивоом простасина имају 76 одсто већу шансу да оболе од дијабетеса и 43 одсто већу шансу да умру од рака.

Др Ксуе Бао, први аутор студије Медицинског факултета Универзитета Нањинг у Кини, рекао је да је простасин потенцијални нови "маркер ризика" за дијабетес, посебно код људи који имају висок ниво шећера у крви.

Након што су истражили везу између простазина и дијабетеса, истраживачи су испитали да ли су људи са високим нивоом протеина изложени већем ризику од рака, што је показало исту повезаност.

Истраживачи су навели да остаје само нејасноћа да ли висок ниво простазина игра улогу у болести или је само "биолошки маркер" који се повећава како се стање развија.

Једна могућност, сугеришу аутори, је да се нивои простасина повећавају у покушају да потисну висок ниво шећера у крви, али нису у стању да зауставе или преокрену ток болести.

Простасин је врста протеина који игра неколико улога у тијелу, као што је регулисање крвног притиска и запремине крви, а такође има улогу сузбијања раста тумора који су подстакнути високим шећером у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана