Несташица најчешће коришћеног лијека за штитну жлијезду: Без наговјештаја када ће га бити

Agencije
Несташица најчешће коришћеног лијека за штитну жлијезду: Без наговјештаја када ће га бити

Хронични пацијенти који свакодневно морају да узимају лијек еутирокс (Еутyроx) због смањене функције штитне жлијезде данима су у озбиљном проблему због несташице овог лијека.

Еутирокс се продаје у различитим дозама, које пацијенти добијају у зависности од тога колико им је умањена функција штитне жлезе. Што је спорији рад штитне жлезде, то је потребнија већа доза, а управо тих највећих доза нема нигде.

Поједини се снађу, па узму по две кутије (рецимо две од 75 микрограма - μг), па онда добију потребну дневну дозу од 150 μг узимањем две таблете одједном дневно. Међутим, немају сви ту срећу, а онда настаје озбиљан проблем по пацијента.

"Обишла сам целу Лозницу у покушају да нађем лек и само на једном месту сам нашла кутију од 75 микрограма што ми не одговара јер дневно пијем 125. Није било ни доза од 25, ни од 50, па да бар узимањем две попијем колико треба. Плашим се како ћу да реагујем на знатно смањену дозу јер је лекар једва успео да ми постави одговарајућу дозу. Не бих волела да поново добијем на килажи и имам проблем са отежаним дисањем", каже за Б92.нет узнемирена Вера Тодоровић (51).

Иста ситуација је у Београду и у осталим местима у Србији, а како кажу у Центру за информације о лековима, разлог је тај што лека нема на тржишту.

Тачније, произвођач - компанија "Мерцк" га нема, а нема ни адекватне замене за њега, каже за Б92.нет директор "Апотека Београд" спец. фарм. Јасминка Бјелетић.

"Код нас у апотекама има летрокс од 50, 100 и 150 микрограма и тиворал од 100 микрограма. То су лекови који су директна паралела еутироксу, али ниједан ендокринолог не воли да даје ову замену пацијенту који је навикнут на еутирокс. Иако је код њих иста активна супстанца, технолошки поступак у производњи и додаци су другачији", каже Бјелетићева.

Зато ће, додаје, доктор пре да препоручи пацијенту да пије исти лек, али мању дозу. Тешко да ће неком ко пије 150 μг услед несташице дати да пије две таблете од 200 μг.

Међутим, то даље ремети здравље пацијента коме због мање дозе може да се погорша стање, а и када се апотеке буду снабделе потребним дозама, биће потребна поновна корекција дозе јер "хормоне је најтеже дозирати", каже наша саговорница.

У "Апотекама Београд" немају информацију када ће га поново бити у потребним количинама, па смо у покушају да сазнамо нешто више звали Агенцију за лекове и медицинска средства Србије. Како наводе, лек има дозволу Агенције да се нађе на тржишту, као и сертификате анализа серија увезеног лекова, те самим тим нема препреке да се он нађе на тржишту.

Дакле, проблем је код произвођача, а да ли је у питању нешто тренутно или "Мерцк" намерава да поменути лек замени неким новим још није познато, а што је велики проблем, јер, према појединим истраживањима, свака друга жена у Србији болује од штитне жлезде. На другом месту по бројности су хипертиреоза и хипотиреоза, али и незаобилазни Хашимото тиреоидитис, а за два последња се управо приписује еутирокс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана