Научници су открили везу између излагања свјетлу током сна и гојазности

ГС
Foto: Илустрација

Искључите телефон, ТВ и свјетла прије него што одете у кревет ако желите да останете витки.

Научници су открили везу између излагања свјетлу током сна и гојазности.

Истраживање Универзитета Нортвестерн у Илиноису пратило је 552 особе старости од 63 до 84 године, а резултати студије су објављени у часопису Sleep.

Иако је студија укључивала само старије људе, претходна истраживања су показала сличне ефекте код млађих генерација.

"Било да се ради о нечијем паметном телефону, упаљеном телевизору преко ноћи или свјетлосном загађењу у великом граду, живимо међу великом количином вјештачких извора свјетлости који су доступни 24 сата на дан", каже неуролог Минџи Ким, аутор студије.

Сви волонтери су замољени да прате своју изложеност свјетлости – укључујући и ноћу – седмицу дана. Мање од половине је имало петочасовни период мрака, на шок научника.

Др. Ким и колеге су затим провјерили да ли су учесници гојазни, болују ли од дијабетеса или имају висок крвни притисак да би открили било какву везу.

Резултати су показали да је 40,7 одсто људи изложених свјетлу у периоду од пет сати било гојазно, у поређењу са 26,7 посто у групи без излагања свјетлости.

Око 17,8 процената у групи изложеној свјетлости имало је дијабетес, двоструко више него у другој (9,8 процената). Слична разлика је пронађена између група када је у питању стопа хипертензије.

Утврђено је да су разлике значајне када се узму у обзир други потенцијални фактори ризика.

Ноћу користите пригушена црвена свјетла, која најмање утичу на мелатонин. Избјегавајте да гледате у свијетле екране два до три сата прије спавања.

Ако радите у ноћној смјени или користите много електронских уређаја ноћу, постоје наочаре и апликације које могу да филтрирају плаво свјетло.

Провјерите да ли подешавања вашег телефона имају режим за ноћно вријеме које аутоматски пребацује екран на топлије боје у вријеме заласка сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана