Мушкарци почињу да сазријевају тек у овим годинама...

Агенције
Мушкарци почињу да сазријевају тек у овим годинама...

Вјероватно сте много пута чули како мушкарци, чак и кад одрасту, настављају да се понашају као дјеца.

Многи такође вјерују да су у мушко-женским односима жене увијек те које преузимају одговорност и понашају се зрелије, а кратко оксфордско истраживање има одлично објашњење за ово.

Истраживање обављено на Универзитету у Оксфорду бавило се проучавањем разлика у зрелости у развоју мушкараца и жена. Упоредили су све резултате и извукли закључке о могућим разликама.

Циљ истраживања био је да се открије које се функције мозга мијењају током процеса сазријевања, а које остају исте. Користила се магнетна резонанца како би се прегледале активности мозга 121 учесника старости од четири до 40 година.

Резултати су показали да, иако мозгови мушкараца имају исти потенцијал за функционисање у свакодневном животу, мушкарци врло често показују одређено одлагање у дугорочном развоју функционалних мрежа у поређењу са женама.

То може да траје око 40 година, наводи се у резултатима истраживања. Међутим, важно је нагласити да жене раније показују погоршање ових функционалних мрежа.

Професор Едуардо Каликсто са мексичког УНАМ-а објаснио је да, иако мушкарци имају већи мозак, жене често показују бољу удјелотворност и оштрије су у неколико аспеката. Додао је да се то дешава због хормонских разлика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана