Мождани удар све чешћа појава код младих особа

ГС
Foto: Илустрација

Младост са собом доноси осјећај непобједивости, али поражавајућа чињеница јесте да се мождани удар не дешава само старијим људима.

Чињенице показују да све већи број људи доживи мождани удар и прије него што дође у средње године.

Затварање артерија

Иако је мождани удар до сада био “резервисан“ за старију популацију, чињеница је да се он може догодити и особама које имају далеко испод 50 година.

“Употреба недозвољених психоактивних супстанци и генетске предиспозиције представљају предуслов за мождани удар код млађе популације, а до њега може довести и артеријска дисекција која узрокује затварање артерија и директно је одговорна за већину можданих удара код млађих људи”, објашњава неуролог Блејк Булетко, преноси Аваз.

Насљедни фактор

Мождани удар, такође, може пратити неки од насљедних фактора, као што су урођене срчане болести, поремећаји згрушавања крви, болести српастих ћелија, метаболичка стања попут Фабријеве болести.

Неуролог упозорава да млади људи никада не би требали претпоставити да су сто одсто сачувани од можданог удара, те да увијек имају на уму да потраже хитну медицинску помоћ уколико примијете знакове упозорења као што је губитак равнотеже или изненадни губитак вида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана