Мало вјероватна зараза короном преко површина?

Танјуг
Foto: Илустрација/Shutterstock

БЕОГРАД- Мало је вјероватно да ће се особа заразити корона вирусом ако дође у додир са површином на коју су претходно пале честице вируса.

То је закључак студије Емануела Голдмана, микробиолога са Универзитета Рутгерс у САД, која је објављена у часопису The Lancet.

Он је навео да су у болницама тестиране површине у близини пацијената који су обољели од корона вируса и да на њима није пронађена заразна варијанта вируса, већ РНК, за коју каже да је "леш" вируса.

"Када се нађе у околини, вирус је јако слаб и врло брзе одумре", навео је Голдман, преноси портал НПР.

Научници су на почетку пандемије корона вируса говорили да је зараза преко контаминираних површина проблем, а неке студије тврдиле су да корона вирус на површинама може да преживи неколико дана.

Сматрало се да је до преноса вируса долазило када би заражена особа кихнула или кашљала у близини неке површине и да би се особа заразила тако што би дотакла ту површину и вирус рукама пренијела на своје очи, нос или уста.

Савјетовано је да се дезинфикују све фреквентније површине, да се бришу намирнице које се купе и да се носе рукавице.

Међутим, поједини научници сада тврде да је то било претјеривање и да сви докази упућују на то да је удисање честица вируса доминантан начин заражавања.

Специјалиста за инфекције дисајних путева др Кевин Финли са Националног института за здравље САД каже да нема научних података који би оправдали дезинфиковање квака на вратима и пакета.

Дафни Фармер, хемичарка атмосфере са Универзитета Колорадо каже да прскање простора дезинфекционим средствима потенцијално може бити опасно, јер може довести до стварања отровних честица које се потом удишу, што може да проузрокује оксидативни стрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана