Магнезијум, минерал неопходан за већину функција у организму

ГС
Магнезијум, минерал неопходан за већину функција у организму

Магнезијум је јако важан минерал за људско здравље. Као четврти најзаступљенији минерал у људском тијелу, есенцијалан је за здраве кости, срце, мишиће и живце. Поред тога помаже тијелу да контролише енергију, шећер у крви, крвни притисак и многе друге процесе.

 

 

КОЛИКО МАГНЕЗИЈА ТРЕБА ДА УНОСИМО ТОКОМ ДАНА?

Постоје два типа есенцијалних минерала који су потребни људском тијелу: макро и минерали у траговима. Магнезијум је један од седам макро елемената, што значи да вам је сваког дана потребна релативно велика количина како бисте остали здрави.

Количина магнезијума која вам је потребна током дана зависи од ваших година и од пола. Према ријечима доктора, ово су количине магнезијума које треба унијети на дневном нивоу -  од рођења до шест мјесеци 30 мг, од седам до 12 мјесеци 75 мг, од једне до три године 80 мг, од четврте до осме године 130 мг, од девет до 13 година 240 мг, од 14 до 18 година 410 мг за дјечаке и 360 мг за дјевојчице, преко 18 година 400 - 420 мг за мушкарце и 310 - 320 мг за жене.

НАМИРНИЦЕ БОГАТЕ МАГНЕЗИЈУМОМ

Овај минерал можете наћи у многим намирницама. Може бити тешко одредити количину магнезијума која се налази у намирницама јер надлежне институције не захтијевају да се количина магнезијума нађе на декларацији, осим ако је одређеном производу додан овај минерал па су обавезни о томе обавијестити потрошаче. Ако се здраво храните или се држите дијете као што је на примјер медитеранска дијета, вјеројатно уносите довољну количину магнезијума на дневном нивоу. Ако поједете тридесет грама орашастих плодова, унијели сте довољну количину магнезијума за тај дан. Једите и банане, шпинат, тамну чоколаду, авокадо...

ВАЖНОСТ

Око 60 одсто магнезијума присутно је у нашим костима и зубима. Управо из тих разлога он игра важну улогу у одржавању здравља костију и зуба, а мањак овог минерала може довести до појаве остеопорозе. Преосталих 40 одсто магнезијума налази се у ћелијама меког ткива које се налази у цијелом организму. У овим ћелијама, минерал веже кључне молекуле: протеин, нуклеинске киселине и липиде. Ово везивно дјеловање је оно што молекуле чини способним да обављају свој посао, попут стварања протеина, репликацију и поправак ДНК. Из ових разлога, недостатак магнезијума повећава ризик за оболијевање од дијабетеса типа 2, хипертензије, кардиоваскуларних болести и можданог удара.

ЗНАКОВИ НЕДОСТАТКА МИНЕРАЛА

Јако се ријетко догађа да особи недостаје велика количина магнезијума јер се он налази у мноштву намирница, али ипак није немогуће.  Здрави људи не спадају у ризичну групу када је у питању озбиљан мањак магнезијума. Постоје посебна здравствена стања која могу бити узрок мањка овог минерала. Код људи који пате од болести гастроинтестиналног тракта, дијабетеса типа 2, хроничног алкохолизма, као и код старих људи, може доћи до озбиљног мањка магнезијума у тијелу.

Рани знакови недостатка минерала

  • дрхтање
  • грчење мишића
  • мучнина
  • повраћање
  • губитак апетита
  • умор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана