Крвна група А најизложенија, нулта најзаштићенија

Срна
Крвна група А најизложенија, нулта најзаштићенија

Кина - Прелиминарно научно истраживање у Кини показује да су особе са нултом крвном групом најмање изложене ризику оболијевања од вируса корона, а најризичнији су они са крвном групом типа А.

 

Откако је кренула пандемија вируса корона, научници покушавају да схвате зашто вирус неке људе озбиљно погађа, а неке једва да "окрзне". Симптоми заразе крећу се од готово никаквих тегоба или пар дана кашљања, па до акутног респираторног дистресног синдрома, који може бити и фаталан. Научници су зато почели да анализирају генетику крвних група.

 Генетичар Пенг Џорџ Ванг и његове колеге са кинеског Јужног универзитета за науку и технологију /Соутхерн Университy оф Сциенце анд Тецхнологy/ објавили су резултате студије, која још није сасвим верификована, а у којој је упоређивана заступљеност крвних група међу 2.173 заражена пацијента. Показало се да је крвна група А повезана са већим ризиком од заразе вирусом корона, а нулта са најмањим, преноси портал "Сајентифик Америкен".

Епидемија САРС-а такође је указала на сличне резултате. Крвне групе имају двије различите врсте молекула сахарида /шећер/ на површини црвених крвних ћелија. Једна одговара групи А, а друга групи Б. Сваку врсту молекула производи ензим чији ген постоји у два облика /један за тип А, а други за тип Б/. Трећа варијанта гена кодира неактивни ензим - нулта. Особа која има варијанте А и Б ензима има крвну групу АБ. Сваки сахарид А или Б, може функционисати као антиген и покренути стварање антитијела. У систему крвних група, нулта је најбогатија антитијелима. Ипак, поставља се и питање бројности популације са одређеном крвном групом.

у Вухану велики дио становника има крвну групу А, па највећи број заражених има тај тип крвне групе. Расподјела крвних група популације у Вухану је таква да 31 одсто популације има крвну групу А, 34 одсто нулту, 24 одсто Б, а остали АБ. Заражени вирусом корона у Вухану имали су сличну расподјелу крвних група: 38 одсто имало је крвну групу А, 26 одсто Б, те 25 нулту. Слични подаци забиљежени су и у Шенџену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана