Колико често треба мијењати ствари којима његујемо косу?

ГС
Колико често треба мијењати ствари којима његујемо косу?

Рок трајања велике већине боја за косу износи око три године, али то вриједи прије отварања.

Кад боју једном отворите, вјероватно ћете је употријебити одједном, али ако из било којег разлога то не учините, њен вијек трајања варира.

„Боја више није за употребу почне ли имати јак мирис, боја јој постане чудна или се текућина крене одвајати. Кориштење боје за косу којој је истекао рок трајања или је оксидирала може резултирати тамнијом нијансом након фарбања него што бисте очекивали, зна се јавити зеленкаста нијанса или, у најгорем случају, алергијска реакција“ додала је и набројала још неке потрепштине за његу косе које имају рок трајања.

Четка за косу се користи свакодневно па имају краћи рок трајања. Требало би их промијенити сваких шест мјесеци. Осим тога, треба их повремено очистити јер знају бити легло бактерија. Прљаве четке за косу могу изазвати иритацију тјемена, рекла је ова стручњакиња.

Препоручила је уклањање длака након сваке употребе и рибање једном седмично помоћу соде бикарбоне, воде и мекане четкице за зубе. Након тога четку оперите благим шампоном и топлом водом.

„Четке којима је вијек трајања при крају почеће изгледати истрошено, влакна ће се одвојити и на неким мјестима ће недостајати, а истрошена влакна могу оштетити косу, па чак и узроковати пуцање власи“ објаснила је.

Клип-ин екстензије могу трајати до годину дана ако се добро његују, док професионалне опције захтјевају редовно одржавање у салону. Савјетуј да не перете клип-ин екстензије јер, ако се то ради неисправно, можете узроковати више штете него користи, савјетује Алис.

„Међутим, одлучите ли их ипак опрати, имајте на уму да се, за разлику од ваше природне косе, оне не морају прати редовно већ можда сваких 20 до 30 ношења или ако се на њима накупе производи за његу косе. Моја препорука је кориштење шампона без сулфата и избјегавање прејаког рибања“ испричала је.

Још је навела:

„Екстензије темељно исперите прије сушења феном. Сушите их на благој јачини или чак на ваздуху. Прије сушења их положите на равну површину и њежно уклоните вишак влаге ручником од микровлакана“ додала је.

Шампон и регенератор.

Алис каже неотворени производи могу трајати до три године ако се правилно складиште, али их ваља употријебити унутар 16 мјесеци од отварања.

„Већина шампона садржи конзервансе који их штите од бактеријске контаминације па тако дуже трају, али чак и код најпажљивије чуваних производа конзерванси ће с временом нестати“ појаснила је.

Знакови упозорења да је производу истекао рок трајања укључују промјену боје, грудичасту конзистенцију, губитак мириса и способности да добро очисте или регенеришу косу, преноси „24Сата“.

Ови производи су, такође, добри три године прије отварања и 16 мјесеци након што су једном отворени. Како бисте извукли максимум из ових производа, чувајте их на собној температури и осигурајте да су чврсто затворени када се не користе, а како бисте избјегли улазак бактерија и разградњу хемикалија, каже Алис.

„Уколико им је истекао рок трајања, примијетићете промјене у учинковитости“, додала је Алис.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана