Који витамин треба да узимају жене након порођаја

B92
Foto: Pixabay

Већ дуже вријеме се у трудноћи и након порођаја препоручују додаци исхрани који садрже фолну киселину, колин или омега-3 масне киселине, а недавна истраживања су показала да би жене након порођаја требало да узимају још један нутријент - витамин Д.

Витамин Д помаже у одржавању правилне равнотеже калцијума, побољшава имунитет и здравље цријева, подстиче рад штитне жлијезде и помаже у одржавању доброг расположења, а истраживања су га повезала и с бољом густином костију мајки и беба, бољом имунолошком функцијом, правилним растом фетуса и метаболичким здрављем мајке", истакла је доктор Алехандра Караско.

Недавно се у оквиру мета истраживања, које је објављено у Адванцес ин Нутритион, анализирало 19 клиничких студија с мајкама и њиховим бебама, а показало је да маме које искључиво доје, а имају недостатак Д витамина, имају и бебе које такође пате од тог недостатка.

Зато се мамама углавном још у породилишту савјетује да бебама у току прве године свакодневно дају витамин Д, а до треће године само у зимским мјесецима.

"Научници и доктори закључили су да се недостатак Д витамина може надокнадити ако мајка узима 6.000 ИУ витамина Д3 на дан", објаснила је за Минд Бодy Грин доктор Керло Вагнер, аутор једног од истраживања и професорка на Медицинском универзитету у Јужној Каролини.

Додала је како би и они који не спадају у те скупине требало да пазе да им исхрана буде богата Д витамином, те да се нада да ће ово истраживање подстаћи више трудница и породиља да узимају довољне дозе тог витамина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана