Које грешке правимо када чистимо уши?

ГС
Foto: Илустрација

Постојање воска, церумена у ушном каналу је сасвим природна појава и он има антигљивична и антибактеријска својства. Међутим, већина људи га уклања на погрешан начин - штапићима за уши, који често могу да нанесу више штете него користи.

- Ако желите да очистите уши, посљедња ствар коју би требало да урадите је да користите штапиће за уши - каже др Ана Ким, специјалиста ОРЛ и директорка истраживања у њујоршкој амбуланти за очи и уши у "Моунт Синаи".

Зашто не би требало да користите штапиће за уши?

- Ушни восак производи лојне жлијезде вашег тијела да би кожа у вашем уху била влажна - каже др Ким.

- Иако се можда не чини тако, ваше уши су дизајниране да се саме чисте тако што потискују ушну масу из канала - каже др Марија Сурна, доцент оториноларингологије на " Weill Cornell Medical College

- Када користите штапиће за уши, ви реметите природни процес уклањања мртвих ћелија коже, што заправо може да проузрокује да ваше уши производе више воска. Осим тога, временом бисте могли да гурнете восак назад у ушни канал и створите блокаду коју ваш љекар треба да уклони - каже др Ким.

Имајући то на уму, важно је одбацити и све друге методе уклањања ушног воска које сте сами смислили, пише "Мен'с Хеалтх".

Др Сурна каже да је имала пацијенте који су пријавили да користе разна импровизована средства за чишћење ушију како би извукли восак.

Осим што прекидате природни процес перутања коже ваших ушију и временом потенцијално блокирате ушни канал, коришћење оштрих предмета може да доведе до тога да пробушите бубну опну.

Опције испирања шприцом напуњеним водом у кућној варијанти је такође нешто што би требало да избегавате.

Покушај да исперете уши водом звучи безбедно у теорији, али др Сурна каже да би вода могла да се заглави иза воска или да изазове да восак набубри због влаге.

Како уклонити ушни восак?

Постоји нешто што можете да учините да бисте очистили ушни восак.

Др Ким каже да ставите кап или двије водоник пероксида (хидрогена 3%) у ухо око 10 минута прије него што кренете на туширње.

Она додаје да ће то разблажити восак и очистити канал од евентуалних гљивица, а испирате га док пролазите кроз уобичајену рутину туширања. Ако ово радите једном мјесечно, то би требало да помогне да све буде у реду са вашим ушима.

- Понекад, сува кожа у ушним каналима може да изазвове додатно накупљање воска. Ако мислите да би то могао да буде случај, разговарајте са вашим доктором о могућностима хидратације коже у ушном каналу - каже др Ким.

Међутим, докторка упозорава да ако сте имали пуцање бубне опне или сте имали било какве операције уха у прошлости, ово не би требало да радите.

Пролазак водоник пероксида у унутрашње ухо, са друге стране бубне опне, може да изазове инфекцију, а то може да доведе до појаве вртоглавице и мучнине и терапија је најчешће антибиотска и дуго траје. Умјесто тога, само користите памучне марамице за чишћење спољашњег ушног канала или дијела уха који можете да видите.

Уколико припадате групи људи која природно производи много воска, посјетите специјалисту ОРЛ сваких шест мјесеци до годину дана како би вам помогао и уклонио восак помоћу специјалних инструмената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана