Како се што брже ријешити опекотина од сунца

ГС
Foto: Илустрација

Љето нам је стигло што значи да су годишњи одмори односно одлазак на море иза угла.

Плажа море и сунце су све што нам треба како бисмо напунили батерије.

Али зраке сунца знају бити јако опасне. Иако јако волимо лежати и упијати зраке сунца ипак га је најбоље избјегавати од 10 ујутро до 17 сати поподне.

Приликом сваког излагања сунцу потребно се намазати кремом са заштитним фактором како бисмо избјегли врло штетне опекотине од сунца.

Али ако се опекотине ипак догоде потребно их је третирати на правилан начин.  Осим што знају бити неугодне и изазивати осјећај печења оне такође ни не изгледају лијепо.

Баш из тих разлога добро их се ријешити што прије. 

1. Хладна купка 

Након дугог излагања на сунцу вјероватно ћете имати осјећај као да вам кожа жари. И једино што ће вам бити на памети је истуширати се што хладнијом водом. Али, прије него ускочите под туш, размислите поновно. Сапун и купка с мјехурићима могу додатно исушити и изиритирати кожу. Зато је много боља опција хладна купка без сапуна.

У купку се за додатно олакшање препоручује додати сода бикарбона која доказано ублажава упале и сврбеж. Друга опција је јабучни оцат који ће успоставити pH равнотежу коже чиме се ублажава пецкање и жарење.

Након купања, избјегавајте снажне покрете ручником. 

2. Хидратантна крема с алое вером

Како би ублажили опеклине, након туширања док је кожа још влажна, намажите тијело хидратантном кремом или гелом који садржи алое веру или соју.

То су биоактивни састојци намијењени за интензивнију његу, заштиту и хидратацију коже, дјелују смирујуће и помажу у ублажавању црвенила након излагања сунцу.  

За додатно олакшање ставите гел у хладњак. 

Избјегавајте лосионе за тијело на бази уља јер она могу заробити топлоту тијела и погоршати опекотине. 

3. Зобене пахуљице 

Зобене пахуљице можете искористити на више начина. На примјер, помијешајте их с јогуртом и том смјесом премажите изгорјеле дијелове. Друга опција је додати их у купку.

Убаците пола шалице пахуљица у блендер или миксер и уситните их све до кад не добијете прах. Додајте их у млаку купку и руком промијешајте воду да се зобене пахуљице што равномјерније распрше. 

Намачите се 20-ак минута и на крају се осушите њежним покретима пешкира. 

4. Кромпир

Кромпир смањује отоке на кожи.

Вјерује се како шкроб у кромпиру помаже извући топлину што може смањити бол и брзину лијечења. 

Кромпир можете скухати и направити пире. Кад се охлади нанесите га на опечена подручја. Друго рјешење је да изрежете сиров крумпир на плошке и утрљате на кожу или га нарибајте и искористе као облогу.

5. Свјежи краставци

Краставци су још једно чудотворно поврће која у себи имају аналгетска и антиоксидативна својства. Расхладите краставце и уситните их у блендеру док не добијете пасту. Нанесите на изгорјела подручја.

6. Витамин Е

Витамин Е је антиоксиданс и може смањити упале узроковане опекотинама од сунца. Уље витамина Е је учинковито хидратантно средство које помаже кожи у задржавању влажности.

Користите лосионе за тијело на бази витамина Е или их узмите орално у облику додатака прехрани. 

Уље витамина Е може се и  укапати у креме за заштиту од сунца.

7. Хидратизујте се

Пијте много воде, свјежих сокова и спортских напитака који садрже електролите. Кожа је суха и дехидрирана па је треба снабдјети витаминима и минералима.

Исто тако, замјена изгубљених тјелесних текућина помоћи ће вашој кожи да се брже излијечи од опеклина.

8. Немасно млијеко и јогурт

Јогурт ће ублажити пецкање од опекотина

Млијеко на кожи ствара површински слој од бјеланчевина који олакшава печење, свраб и бол од опекотина.

Помијешајте једну шољицу немасног млијека с четири шалице воде. Ставите у хладњак да се охлади. Након што се охлади, умочите газу или памучну крпицу у смјесу и направите облог.

Ставите облог на изгорјело мјесто и држите га 20-ак минута. Понављајте свака два до четири сата.

Јогурт има сличан учинак као и млијеко. Нанесите хладан јогурт на изгорјела мјеста и након 20-ак минута исперите кожу млаком водом.

У јогурт можете додати и мајонезу.

9. Сода бикарбона

Сода бикарбона на кожу дјелује као мелем јер ствара алкално окружење. Такође има антисептичка својства, ублажава сврбаб и олакшава гуљење коже. 

Помијешајте соду бикарбону с водом и добијену смјесу нанесите на захваћено подручје.

10. Мед

Мед чисти рану од опекотине и убрзава стварање нових станица

Мед је већ одавно народни лијек за дезинфекцију рана и лијечење мањих опекотина. Кад се нанесе на кожу, он извлачи текућину из ткива чиме чисти рану те убрзава стварање нових станица. 

Намажите медом захваћено мјесто и омотајте га газом. Примијените третман два пута дневно, сваког пута новом газом. 

Можете користити чисти мед, смјесу меда и млијека у омјеру 50:50, смјесу меда и лимуна у омјеру 80:20.

Надамо се да ћете ове године избјећи опекотине од сунца. А и ако се догоде, сада знате како ублажити пецкања и свраб, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана