Како разликовати напад панике и срчани удар?

ГС
Foto: Илустрација

Напад панике и срчани удар имају много сличних симптома, тако да је кључно одредити шта је у питању како би се направила разлика.

Напад панике и инфаркт разликује само задравствени радник

Срчани удар настаје због запушених артерија, које ограничавају проток крви у срчани мишић. Симптоми се настављају све док се особи у проблему не укаже хитна медицинска помоћ. За разлику од инфаркта, током напада панике симптоми могу да трају 20 минута, а затим да нестану. Међутим, проблем је што само здравствени радник може да потврди да ли је ријеч о срчаном удару или нападу панике, тако да било који од уобичајених симптома треба озбиљно схватити, кажу стручњаци.

Све зависи ко осјети бол у грудима

Мушкарци старији од 45 година и жене од 55 и више година имају већи ризик од срчаног удара од млађих мушкараца и жена. У високоризичне особе спадају и људи са високим нивоом холестерола и триглицерида у крви, високим крвним притиском, гојазне особе, особе са дијабетесом, метаболичким синдромом или породичном историјом срчаног удара.

"Ако млада особа без фактора ризика доживи бол у грудима, вјероватноћа да се ради о срчаном удару је веома мала. Али бол у грудима код 50-годишњег мушкарца, који је дугогодишњи пушач и има дијабетес скоро 20 година, бол највјероватније сигнализира срчани удар и потребна му је хитна медицинска помоћ", истиче интервентни кардиолог др Рајеш Даве из Здравственог центра Свети дух Пен Стејт.

Послије лоших вијести стиже напад панике

Стрес и анксиозност су главни фактори ризика за напад панике, али анксиозност може да се доведе у везу и са срчаним ударом. Пацијенти који доживе срчани удар често имају неке симптоме у данима или недјељама прије напада, а инфаркт се најчешће јавља током физичке активности. Напад панике се обично дешава када се особа одмара и окидач може да буде анксиозност због сазнање неке лоше вијести, на примјер.

Кардиолози савјетују да људи који имају напад панике треба да легну или седе на мирном, тамном мјесту и дубоко удахну како би успорили рад срца. Напади панике могу да се спријече техникама за смањење стреса као што су медитација и јога, а на цигарете треба заборавити. У сваком случају, њихова препорука је да ако не можете да оцијените да ли је у питању паника или срчани удар, треба позвати хитну помоћ, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана