Како поднијети наглу промјену времена?

b92.net
Како поднијети наглу промјену времена?

Нагле промјене времена могу да буду главни кривац за разне здравствене проблеме. Временске прилике којима смо свједочили овог мјесеца многима су донијеле главобољу, те није мали број оних који су завршили приковани за кревет.

Скокови температуре с ниских на високе (и обрнуто) утичу на крвни притисак, срце и циркулацију генерално, што на крају може да доведе до разних здравствених проблема попут главобоље, несанице и умора. Уз њих често долази и до осећаја нервозе и раздражљивости.

Током таквих промена, велика је вјероватноћа да ће метеоропате осјетити неки од ових проблема. Представљамо вам неколико начина на које можете да их олакшате.

1. Пратите временску прогнозу и припремите тијело на разлике у температури

Као што сваког јутра прије изласка провјеравате каква је температура како бисте донијели одлуку шта ћете обући, тако провјерите и да ли се радикално разликују јутарња и дневна температура како бисте припремили тијело на оно што долази. Ако сте једна од особа осјетљивијих на промјене времена, код првих симптома главобоље можете узети парацетамол и ријешити се те непријатне појаве.

2. Изађите у природу и активирајте се

Било који облик тјелесне активности у трајању од најмање пола сата дневно учиниће организам стабилнијим и отпорнијим на временске промјене. Још је боље ако се физичка активност одвија у природи на чистом ваздуху.

Свеједно је да ли сте се одлучили за брзо ходање или неки други облик активног тренинга, активности у природи помоћи ће вам да се ријешите стреса и боље осјећате, а уз то могу да вам смање шансе за појаву главобоље.

3. Нека ваша исхрана буде разнолика и пуна витамина

Здрава и правилна исхрана богата воћем и поврћем добар је предуслов за ублажавање негативних посљедица времена. Уз разнолику прехрану важно је и редовно уношење воде. Препоручује се дневни унос од 2 до 3 литра.

4. Замијените кафу биљним чајем

Како бисте се лакше носили с метеоропатијом, помоћ можете да потражите у опуштању с различитим биљним напицима или обогаћивањем оброка различитим додацима исхрани. Биљни чајеви попут камилице, пасјег трна или лимете, помажу да се опусте нерви, пише Задовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана