Како ће због одлуке FDA “испарити” пара многих електронских цигарета

ГС
Како ће због одлуке FDA “испарити” пара многих електронских цигарета

Процјењује се да ће око 14.000 произвођача електронских уређаја бити приморани затворити свој бизнис, што потенцијално оставља око 160.000 Американаца без посла.

Разлог за то је захтjев Америчке агенције за храну и лијекове (FDA) да сви произвођачи електронских уређаја на бази никотинских течности или дуванских производа поднесу захтјев за комерцијализацију свог уређаја (Pre Market Tobacco Authorization – PMTA) најкасније до 9. септембра. Незванично, стигло је 2.000 пријава. Они који то нису учинили, дужни су да се повуку.

Посљедице Дана „D“ за многе произвођаче електронских и никотинских уређаја већ су видљиве – неизбјежно се гасе бизниси малих произвођача е-цигарета и других, такозваних вапинг производа.  Али тржиште алтернативних производа се морало уредити, јер су протеклих година масовно доспијевали у руке разних корисника, најчешће тинејџера, па чак и вејпера који су њима нестручно руковали.

Непровјерени и непоуздани уређаји довели су до мистериозне болести плућа „Евали“ због које је апел за регулисање овог тржишта да докажу своју кредибилност стигао из самог врха америчке администрације ка једној од најкредибилнијих свјетских здравствених институција.

Обавезу да поднесу овај захтјев имају сви произвођачи чији су се уређаји на бази никотина и дувана појавили на америчком тржишту након августа 2016. године. Они који то не учине, дужни су да се повуку.

Те исте, 2016. године, захтјев за комерцијализацију заједно са научним доказима и спецификацијом уређаја поднио је једино дувански произвођач Филип Морис, и то за уређај IQOS, који је базиран на технологији загријавања дувана. На ову сагласност FDA-ја Филип Морис је чекао све до маја прошле године, па је продаја IQOS -а у Америци почела неколико мјесеци касније.

Овакав исти, дуготрајан и детаљан процес очекује и остале произвођаче који су тек сада аплицирали за PMTA, међу којима су Џул Лабс (Juul), Рејнолдс Америкен за портфолио уређаја Вусе Алто и Вело, Vaporesso и други.

- Прије августа 2016. године, е-цигарете, цигаре и наргиле нису биле под регулативом FDA. Због тога што је првобитно одобрење Конгреса 2009. године подразумијевало само контролу цигарета, дувана за мотање и бездимни дуван - појашњава Мич Зелер, директор Центра за контролу дувана при FDA. Како тврди, све се промијенило након историјског “сматрајућег правила” (Deeming Rule) које је ступило на снагу 2016. године и дозвољава FDA-ју да штити јавно здравље и будуће генерације од злоупотреба дуванских производа.

Непосредно пред истицање рока за комерцијализацију производа, парк Лафајет преко пута Бијеле куће био је пун демонстраната који су захтијевали рјешење за опстанак на тржишту вејпинг производа. Под слоганом „We Vape, We Vote“ (Ми вејпујемо, ми гласамо), произвођачи којима би дуготрајан, а тврде и прескуп процес ауторизације уређаја уништио бизнис, тражили су продужење рока, због страха од незапослености и већ тешких посљедица које је донијела пандемија коронавируса. Апели су били безуспјешни.

Међутим, PMTA ауторизација је тек први корак за опстанак ових производа на америчком тржишту. Произвођачи ће, такође, морати да докажу да је приликом кориштења њиховог производа изложеност штетним материјама смањена у односу на традиционалне цигарете (MRTP). Такво мишљење FDA-ја за сада, опет, има само Филип Морис за IQOS. Овај уређај је први и једини електронски производ који користи никотин, а који је ФДА сврстала у категорију „производа модификваног ризика“.

Без овог мишљења, како је својевремено навела агенција Блумберг, ниједан произвођач неће моћи да тврди да његов производ емитује мање штетних материја у односу на цигарете, што је прошле године у центар скандала довело произвођача „Џул Лабс“ (Juul Labs) због таргетирања тинејџера и рекламирањем свог производа као мање штетног, и то без иједног научног доказа.

Чланак је преузет са: https://www.nedeljnik.rs/kako-ce-zbog-odluke-fda-ispariti-para-mnogih-elektronskih-cigareta/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана