Кафа са кофеином смањује ризик од застоја срца

Срна
Кафа са кофеином смањује ризик од застоја срца

ЊУЈОРК - Конзумирање једне или више шољица кафе дневно може смањити ризик од застоја рада срца, али услов је да кафа садржи кофеин, наводи часопис “Сиркулејшн” који издаје Амерички савез за срце.

Анализа три велике студије показала је да је мањи ризик од застоја срца уочен код особа које попију више шољица кафе.

Научници су анализирали три раније студије са подацима прикупљеним од 21.000 Американаца које су пратили најмање 10 година, а који су пили до три шољице кафе дневно.

У двије студије утврђено је да свака шољица кафе смањује ризик од застоја срца од пет до 12 одсто у поређењу са онима који је нису конзумирали.

У трећој студији установљен је 30 одсто мањи ризик међу онима који су пили најмање двије шољице дневно.

Бескофеинска кафа није изазвала такав ефекат. Напротив, према једној студији је чак повећала ризик од застоја срца.

Веза између кофеина и смањења ризика од застоја срца изненадила је научнике.

Аутор студије Дејвид Као, професор кардиологије на Медицинском факултету у Аурори, у америчкој савезној држави Колорадо, објашњава да се кафа и кофеин у популацији често сматрају лошим за срце јер их људи повезују са лупањем срца и високим крвним притиском.

“Досљедан однос између повећања конзумирања кофеина и смањења ризика од застоја срца ту претпоставку потпуно мијења”, наводи Као.

Он каже да резултати анализе доказују ефекат кафе, али то не значи да кафа може бити замјена за здрав живот кад је ријеч о здрављу срца.

“Нема довољно јасних доказа да бисмо закључили да конзумирање кафе једнако смањује ризик од застоја срца попут престанка пушења, одржавања здраве тјелесне тежине или вјежбања”, истиче Као.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана