Када попијете лијек: Најбоље ће дјеловати ако сте у овом положају

ГС
Када попијете лијек: Најбоље ће дјеловати ако сте у овом положају

Научници кажу да таблте најбоље и најбрже дјелују ако лежите на десној страни.

Нова студија под називом 'Рачунарско моделирање растварања лијека у људском желуцу: Ефекти држања и гастропарезе на биорасположивост лијека, објављена у научном часопису Пхyсицс оф Флуидс, сугерише да је најбоље да, када узимате таблету, легнете бочно на десну страну.

Зашто би то било важно? У основи, због гравитације - када лежите на лијевој страни, излаз желуца у дванаестопалачно цријево је на највишој тачки. У том положају, брзина којом лијек напушта ваш стомак и улази у крвоток је значајно смањена.

Шта је са устајањем? То је свакако боље него лежати на лијевој страни. Још боље је стајати и нагнути се уназад. Али тестирали су различите положаје и лежање на десној страни је било најбоље, пише тхегуардиан.цом.

 

Студија је рађена уз помоћ компјутерске симулације људског стомака засноване на снимању магнетном резонанцом. У овом случају, користили су податке моделирања стомака 34-годишњег мушкарца.

Може ли ваше држање заиста толико да промијени? У неким случајевима, лежање на десној страни довело је до удвостручавања концентрације ослобођеног активног састојка лијека.

Да ли ово важи за све различите врсте таблета које људи могу узети?

То је компликовано. Неке пилуле су дизајниране да отпуштају свој активни састојак споро, друге брзо, тако да убрзање растварања није увијек добра ствар. Такође је укључено много других фактора, укључујуćи садржај желуца, покретљивост желуца и динамику желудачне течности. „Нарочито", каже студија, „контракције стомака изазивају притисак и силе које стварају сложене путање таблета".

Поједностављен закључак свакако гласи: „Орално давање остаје безбједан, економичан и лак начин давања љекова, а лежање на десној страни може знатно помоćи апсорпцији", преноси Vijsti25.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана