Јутарњи тренинг од шест минута: Погледајте резултате!

GS
Foto: WomensFitness

Џесика Дауни прије је искључиво вјежбала ујутро, било да је то трчање или вјежбање у теретани. Али, током зиме своје је вријеме ујутро радије проводила у кревету и вјежбала је током дана или навече.

Ипак, хтјела се вратити старој навици јутарњег кретања, али требало јој је нешто блаже од трчања или вјежбања с теговима. У томе јој је помогла кратка рутина кретања Џејмса Стирлинга (на Инстаграму Лондон fitness guy), на коју је наишла сасвим случајно.

"Свиђело ми се што ове вјежбе за мобилност трају само шест минута, а надам се да ће та кретања помоћи пробудити и боље припремити моје тијело за дан", рекла је Џесика за "Tom's Guide." 

Како изгледа рутина?

Стирлинг је повезао шест вјежби за кратко и једноставно истезање и мобилност. Четири вјежбе захтјевају понављање покрета с обје стране тијела. У том случају, покрете је на једној страни потребно радити 30 секунди, а за остале вјежбе потребно је 60 секунди. Укључене су сљедеће вјежбе:

- Искораци (30 сек на свакој страни)

- Ротације трупа (30 сек у сваку страну)

- Д‌јечија поза за истезање (30 сек у сваку страну)

- Ниски чучањ (60 сек)

- 90/90 држање (30 сек на свакој страни)

- Кретање из кобра позе у позу пса (60 сек).

Иако су ово вјежбе врло ниског интензитета и одузимају мало времена, Џесика је свеједно обукла опрему за тренирање прије почетка рутине. На тај је начин могла одвојити вријеме спавања од вјежбе и потпуно јој се посветити. Такође је користила простирку за вјежбање за бољу подршку зглобовима током кретања кроз различите вјежбе.

Ево које резултате је примијетила:

Није јој требало дуго да се опусти

Баш као и многи други, Џесика ради од 09.00 до 17.00 сати и често сједи погрбљено док ради на рачунару. "Немам сјајно држање и често се осјећам укочено или осјећам напетост у доњем и горњем дијелу леђа", признала је.

Иако се никада није осјећала превише флексибилно када би устала из кревета, с овим вјежбама је постепено осјећала попуштање напетости и побољшала је своју флексибилност. "Толико су ми помогле да се мање осјећам као зомби и више сам свјесна своје околине", рекла је Џесика.

Побољшала је циркулацију

Кретање од само шест минута помогло је њеним мишићима да се опусте и осјећала је као да је побољшала циркулацију. Због тога је одлучила да ће ове вјежбе радити и након предугог сједења, а не само ујутро. 

Због боље циркулације мање јој је хладно, а побољшани проток крви позитивно утиче и на њен ниво енергије. 

Бољи опоравак након вјежбања

Џесика се тренутно припрема за маратон па након тешког тренинга само се жели истуширати, најести и лећи на кауч. Због тога је често занемаривала истезање након тренинга па је дан након осјећала напетост и бол у мишићима.

Али, овом рутином успјела је, барем мало, смањити бол у мишићима и осјећала се покретније него иначе. Према Америчком вијећу за физичку вјежбу добар ниво покретљивости важан је за вјежбање или кретање генерално. Када је ријеч о облицима вјежбања који укључују понављајуће и линеарне покрете, попут трчања, вјежбе мобилности ниског интензитета заиста могу помоћи у убрзању опоравка, преноси "Miss7Zdrava".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана