Једна врста посла озбиљно повећава могућност за срчани удар, доказало ново истраживање

ГС
Foto: Илустрација

Ново истраживање објављено у часопису JAMA Cardiology још једном је доказало да су сједење и сједећи начин живота опасни по здравље.

Срчани удар настаје када изненадна блокада спријечи крв да стигне до нашег виталног органа. Ово може изазвати оштар бол у грудима који се понекад шири преко вилице, а затим низ лијеву руку. Годинама се истиче да пушење највише повећава ризик од овог стања. Међутим, нова студија показује да сједећи начин живота може бити једнако лош.

Нова студија објављена у часопису JAMA Cardiology још једном је доказала да су сједење и сједећи начин живота опасни по здравље. Уопштено говорећи, неактивност је узрок многих хроничних болести, укључујући дијабетес, кардиоваскуларне болести, дубоку венску тромбозу и метаболички синдром. Нова студија је то потврдила након спровођења анкете на више од 100.000 људи у 21 земљи.

Студија је пратила сваког учесника у просјеку 11 година, а жељели су да утврде како њихово понашање одређује ризик од кардиоваскуларних болести.

Учесници који су сједили шест до осам сати дневно имали су 12-13% већи ризик од ране смрти или срчаних обољења, а они који су сједили дуже од осам сати имали су 20% већи ризик.

Занимљив налаз који је произашао из студије је да, иако је сједење било проблематично у свим земљама, оно је изазвало највише проблема у земљама са ниским и нижим средњим приходима. Ово је навело ауторе да закључе да је у земљама са вишим приходима сједење обично повезано са вишим социоекономским статусом и боље плаћеним пословима.

Истраживање је такође додало неке доказе да сједење узрокује високу стопу срчаних болести на Западу.

"Порука је да сједење треба свести на минимум. Ако морате да сједите, појачајте своје вјежбе у друго доба дана када не морате да сједите", рекао је професор Скот Лир са Универзитета Фрејзер.

Такође, истраживачи су открили да мале промјене у начину живота могу смањити шансе за рану смрт и срчане болести.

"Наша студија је показала да је комбинација сједења и неактивности узрок 8,8 одсто свих умрлих, што је цифра која је близу пушењу. То је глобални проблем који се врло лако може ријешити. Одличан почетак је заказивање времена за устајање", додао је професор Лир.

Чак и мала количина вјежбања може имати значајне здравствене ефекте, без обзира да ли губите тежину током процеса, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана