Идеална линија без много одрицања: 7 савјета како да смршате брже

Agencije
Идеална линија без много одрицања: 7 савјета како да смршате брже

Свјетска здравствена организација је изнијела податак да у свијету тренутно има 2.600.000.000 људи са прекомјерном тјелесном масом.

Два најважнија фактора и разлога гојазности су начин исхране и седентарни начин живота, заправо ми бирамо да ли ћемо бити гојазни или не.

Чини се да упркос све већем знању о значају физичке активности никада није био већи раскорак између онога што знамо и и онога што чинимо, овдје је ријеч о нама, нашем животу и нашем здрављу.

Данас вам дајемо 7 савјета како да убрзате смањење масе тијела, односно како да смршате брже.

1. Тренинг базирајте на комплексним вјежбама за велике групе мишића као што су ноге, леђа, стомак. На првом мјесту сагорјећете више калорија а притом ћете радити и на обликовању и јачању ових атрактивних мишићних група.

2. Вјежбајте у јутарњем термину, чињеница је да вјежбањем ујутру започињете сагоријевање масти чак 50% брже него ако вјежбате у послијеподневним часовима што је сам по себи довољан разлог да устанете раније.

3. Никада не смије бити више од једног дана паузе између два тренинга, вјежбајте сваки други дан јер тако убрзавате свој метаболизам и трошите више калорија чак и у стању мировања. Дане којима не тренирате искористите за лагану шетњу.

4. Пост тренажни ефекат вјежбања је један од најважнијих ефеката физичке активности на смањење масе тијела, у том периоду ваше тијело и даље убрзано сагоријева масти.

5. Довољно спавајте и вјежбајте одморни, два врло важна дијела тренинга мршављења, први, јер у току сна опуштате и регенеришете мишиће, а други, зато што морате бити довољно одморни да би све задатке које тренер постави за вас коректно и са пуном снагом одрадили, само максимално одрађен тренинг је добар тренинг.

6. Не прескачите кардио тренинг, вјежбање на траци или некој другој кардио справи директно сагоријева масне наслаге, притом кардио активност има доказано позитиван ефекат на превенцију кардиоваскуларних и метаболичких болести.

7. Не плашите се тренинга са теговима, једна од главних заблуда већине дјевојака у фитнес клубовима је бјежање од тегова и страх да ће добити велике мишиће, вјерујте ми да то није ни мало лако и да нисте ви те „среће“, јер је то уз рекреативно вјежбање практично немогуће. Рад са теговима сагоријева велику количину енергије, нарочито ако активирамо велике групе мишића и радимо што комплексније вјежбе.

Начин исхране је веома важан, смјернице су јасне, морате избацити све високо калоричне намирнице, касне оброке као и слаткише, знајте да од добро избалансиране исхране у великој мери зависи успјешност програма редукције тјелесне масе.

Да бисте смршали 1кг за недјељу дана потребно је да имате 9000 калорија дефицита те недјеље. Тај дефицит можете обезбиједити смањеним калоријским уносом и појачаном калоријском потрошњом на тренингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана