Хемофармових 10 савјета за спречавање прехладе

Agencije
Хемофармових 10 савјета за спречавање прехладе

Прехлада је најчешћа вирусна инфекција у свијету и водећи је узрок посјета љекару, као и пропуштених дана из школе и боловања.

Иако је немогуће потпуно спријечити ширење прехладе, ипак постоје превентивни кораци које можете предузети како би смањили ризик од заразе:

-        Често перите руке

-        Избјегавајте додиривање лица, посебно носа, уста и подручја око очију

-        Оставите цигарете

-        Редовно чистите и провјетравајте просторије у којима боравите

-        Ако се ваше дијете прехлади, оперите и његове играчке

-        За сушење руку након прања користите папирне пешкире у кухињи и купатилу

-        Храните се здраво

-        Уносите доста течности

-        Вјежбајте

-        Контролишите стрес колико је то могуће

Пошто су грипа и прехлада вирусног поријекла, лијечење је углавном усмјерено на олакшавање тегоба које их прате. Зато се пацијентима, уз одмор, препоручује узимање доста  течности, воћа и витамина Ц, као и лијекови за ублажавање симптома које прате прехладу и грипу. Од велике важности је да прије прве прве употребе сваког лијека за прехладу прочитате упутство и да се посавјетујете са својим љекаром и фармацеутом, јер приликом избора ове групе лијекова, морамо да водимо рачуна о његовом саставу и нашем упштем здравственом стању. Посебан опрез требају да имају особе које болују од неке хроничне болести попут повишеног крвног притиска, срчаних болести,  дијабетеса, глаукома, болести штитне жлијезде и др. Они би требало да избјегавају производе који садрже лијекове из групе симпатомиметика попут псеудоефедрина, или да их примјењују са опрезом.

Зашто Гриппостад Ц? Зато што својим четвороструким дјеловањем ублажава све симптоме прехладе грипе: повишену температуру, главобољу, болове у тијелу, иритирајући кашаљ и шмрцање. Захваљујући антихистаминику хлорфенамину, спречава хистаминске ефекте  који настају у току имунолошке реакција, те смањује зачепљеност носа, шмрцање и иритирајући кашаљ. Садржи и витамин Ц који уједно јача имунитет и скраћује трајање ових најчешћих зимских вирусних инфекција.  У форми је капсула и дјелује брзо. Не садржи псеудофедрин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана