Дужи боравак и космосу оштећује мозак

Срна
Foto: Илустрација

ПАСАДЕН- Дужи боравак у космосу може да оштети мозак астронаута, показују резултати новог научног истраживања.

Тестови крви космичких путника указују на благо, али трајно оштећење мозга и његово брже старење по повратку на Земљу, наводе научници са мичигенског Универзитета "Лудвиг-Максимилијан".

Студију о овој теми управо су објавили у стручним часописима. Истраживачи вјерују да је један од могућих узрока оштећења мозга током путовања у свемир управо бестежинско стање, које омета проток крви из подручја главе, за које се вјерује да с временом резултира повећањем крвног притиска у цереброспиналној течности (ликвору).

И претходне студије показују да дужа путовања у свемир не само да утичу на смањење мишићне масе и костију, већ и на промјене на мозгу астронаута, али се није знало да ли је тај процес штетан. Амерички научници су, у сарадњи са шведским и руским колегама, проучили крв петорице руских козмонаута који су на Међународној свемирској станици провели пет и по мјесеци.

Истраживање је показало да се број неких протеина карактеристичних за старење и оштећења на мозгу знатно повећао одмах по повратку из свемира, што се посебно односило на прву седмицу након повратка.

Да би се ризици за свемирске путнике свели на минимум за вријеме дуготрајних мисија, попут путовања на Марс, неопходно је провести свеобухватније студије чији су циљ превентивне мјере које ће омогућити да не дође до повећања притиска у глави. Феномен због кога дужи боравци у свемиру доводе до промјена на мозгу већ дуго је познат као неуроофталмолошки синдром. Студија, ипак, још није појаснила резултирају ли промјене на мозгу и физичким ограничењима за обољеле будући да биомаркери у крви још не говоре ништа о могућим болестима.

Свемирске агенције раде на противјемерама, па научници истражују да ли би за свемирске путнике била од помоћи "центрифуга" са вјештачком гравитацијом. У току је истраживање о ефикасности негативног притиска у доњој половини тијела када је ријеч о мокрењу. То је један од медицинских изазова космичких летова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана