Дуговjечни људи овако смањују стрес: Сваки дан раде три исте ствари

ГС
Foto: Илустрација

Најдуговjечнији људи имају начине који им омогућавају да се лакше изборе са стресом и имају квалитетан и дуговjечан живот

Са стресом се сусрећемо свакодневно. Неки у већој, други у мањој мjери. Није непознато да је стрес окидач за многе болести, поготово ако се томе дода брз и нездрав начин живота. Међутим, најдуговjечнији људи имају начине који им омогућавају да се лакше изборе са стресом и имају квалитетан и дуговечан живот.

Становници „Плавих зона“ које обухватају Икарију (Грчка), Лома Линду (Калифорнија), Никоју (Костарика), Окинаву (Јапан) и Сардинију (Италија) фокусирају се на три ствари. Према аутору Дену Батнеру, који је дуго година проучавао живот и навике стогодишњака у овим дијеловима свијета, открио је на којин начин се ослобађају од стреса.

Поподневна дремка је саставни дио становника Икарије. Како истиче Ден, „цијело село се утиша током поподневне дремке“.

Осврнуо се на једну швајцарску студију која истиче да редовно дремање може да смањи ризик од срчаних болeсти. Осим здравствене предности по срце, поподневна дремка помаже у балансирању стреса. Довољно је око пола сата дневно за предах од обавеза, пише The Sun.

Ако питате становнике Сардиније како редукујете стрес и нервозу, препоручиће вам једну или две чаше вина дневно. Према Деновом мишљење The Sun, овакви срећни сати су свакодневна појава за многе Сардинце. Њихово вино по избору? „Cannonay“, локална сорта црвене боје.

За адвентисте који живе у Лома Линди у Калифорнији, молитва је највећ́и лијек за ублажавање стреса.

Често иду у цркву сваке суботе. Одлазак у цкрву такође може да буде прилика за дружење са другим људима.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана